Saltguide: Kend dit salt
Himalayasalt
Udvindes i industrielle saltminer i Pakistan og er urenset bjergsalt, der indeholder jern, heraf farven. Jern fra salt optages dårligt fra tarmen og har ikke betydning for
helbredet.
Saltet roses for stort mineralindhold, men det er for beskedent til at have betydning for vores helbred.
Siciliansk flagesalt
Glatte flager, der knaser lækkert som drys på fisken eller den nye kartoffel. Havsalt udvindes af havvand, der dampes i bassiner med solens hjælp. Fremstilles ofte i det varme og tørre middelhavsområde.
Både havsalt og sydesalt indeholder mere magnesium end almindeligt bordsalt fra salthorste. Magnesium giver den rene saltsmag en anelse bitterhed og gør saltet mere vandsugende.
Islandsk flagesalt
Fra Saltverk i Island. Havvand koges ind i store, åbne pander, på samme måde som saltproduktion foregik i 1700-
tallet, da den danske kong Christian den 7. åbnede saltværket. Mangel på træbrændsel fik islændingene til at bruge varmen fra den vulkanske undergrund under de åbne kar.
Læsø flagesalt
Saltholdigt grundvand fra strandenge koges ind i store, flade pander over åben ild som i 1600-tallet, da øens produktion måtte standse, fordi alt træ var brugt til brændsel. Kaldes også sydesalt.
lavasalt
Sorte saltflager fra underjordiske saltkilder i Spanien. Tørret af vinden og Middelhavets sol. Saltet tilføres kul, der giver farve og kompletterer saltsmagen. Sort salt findes også under navnet Kala Namak. Det indeholder svovl, som giver karakteristisk duft og smag. I Indien drysses det på frugt og bruges i chutney.
Rocksalt
Krystaller af stensalt fra minedrift. Alt salt er natriumklorid og har samme kemiske sammensætning bortset fra forskelligt indhold af andre mineralsalte i mindre mængder. Saltkrystaller giver en anden sensorisk oplevelse end fint salt. Store krystaller opløses langsommere og forlænger smagsoplevelsen.
groft salt med jod
Som fint salt med jod, men opløses ikke så hurtigt og
egner sig som drys på maden. Salt er livsnødvendigt for
væskebalancen i kroppen, men for meget salt får blodtrykket til at stige. Myndighederne anbefaler, at vi spiser 5-6 gram eller en teskefuld om dagen.
Fint salt med jod
Klassisk til kartoffelvandet og gryderetten. Det opløser sig nemt. Udvindes i Danmark af salt fra underjordiske salthorste. I Danmark tilsættes almindeligt bordsalt jod for at forebygge stofskiftesygdommen struma. Er også tilsat antiklumpningsmiddel.
Røgsalt
Rustik smag og et ekstra
raffinement giver det røgede salt. Det går fint – også til vegetarretter – og kan lede tanken hen på bacon. Fås i forskellige udgaver røget på bøge- eller egesmuld. Flot og velsmagende på en æggemad.
salt med ramsløg
Godt bud til æggekagen, ramsløg og salt i et produkt. Ramsløg har mange fans i Danmark. Også godt til tomatsalat med olie-eddikedressing.