Sådan undgår du at hunden trækker

Hvis du aldrig fik lært din hvalp at gå pænt, og din voksne hund nu har alt for godt fat i den lange ende af hundesnoren, kan det lykkes at få greb om sagerne alligevel. Hundetræneren Malene Jonasson guider til et gå-pænt-program for voksne hunde.

Trin 2 - Sid pænt og hold fokus

Start med at ’klikke’ og belønne hunden for at sidde pænt foran dig og tage kontakt. En hund, der ikke har fokus på træneren, er stort set umulig at arbejde med. Derfor belønner vi for, at hunden checker ind.

Trin 3 - Follow up-øvelse

Gå videre til en ’follow up-øvelse’, hvor du bevæger dig baglæns, hvor udfordringen er, at din hund skal følge dig. Gå langsomt baglæns med små skridt og vent på, at hunden følger med dig. Klik og beløn, når hunden er ’på’ og følger med dig.

Trin 4 - Vend rundt

Når hunden forstår, at den bare skal følge med, kan du begynde at vende dig rundt (højre om), så hunden nu går på din venstre side i ’plads-position’.

Vend dig langsomt og roligt mod højre. Stadig med små skridt og i hundens tempo. Husk at klikke og belønne for hvert skridt i den rigtige retning. Når du er kommet helt rundt, fortsætter du med at gå, så hunden forstår, at den skal følge dig på venstre side.

Trin 5 - Gå pænt ved siden af træner

Så snart du har hunden ved siden af dig, kan du begynde at belønne for slap snor. En hund, der er meget ’på’ i træningen, vil helt sikkert tage øjenkontakt, og det er helt okay.

Husk, at i opstarten skal hunden belønnes hyppigt og massivt for hvert skridt, snoren er slap. Lad være med at blive overmodig og fremskynde processen – så får du en hund, der fejler for meget, og så lærer den ingenting og får ingen belønning.

Trin 6 - Afslut

Afslutningsvis stopper du op og sætter din hund ved siden af dig i plads-position og belønner massivt for det flotte arbejde.

Trin 7 – Træn, træn, træn!

En massiv træning vil give et positivt resultat. Husk at starte træningen helt uden forstyrrelser. Når hunden går fint på et område med ro til at fokusere, kan man gradvist hæve kriteriet ved at træne blandt forstyrrelser. Du vil ikke få succes med træningen, hvis du går for hurtigt frem. Så at tage træningen fra baghaven direkte til hundeparken vil næsten med sikkerhed give dig og din hund et nederlag.

Gode råd undervejs

• Hvis hunden laver fejl, så ret den effektivt ved at gå tilbage til udgangspunktet. Hunde, der fejler, lærer hurtigt at gentage fejlen.

• Hvis hunden taber fokus og trækker, så snoren strammes op, stopper du op øjeblikkelig, vender rundt og går den anden vej. Beløn først, når hunden følger med, og snoren er slap.

• Hvis hunden mister fokus og strammer snoren til, har du mulighed for at løse problemet.

• Vend dig rundt og beløn hunden, så snart den igen er ved dit ben.

• Fortsæt med at gå, så I får jeres flow i øvelsen tilbage.

Kilde: Malene Jonasson

Se, hvad vi ellers skriver om: #hund og #opdragelse