Sådan laver du matcha

Matcha er tebuskens første, spæde skud. Bambusmåtter dækker buskene, så klorofylet i bladene ikke bliver beskadiget af solens stråler. Skuddene bliver forsigtigt plukket, dampet, tørret og malet til pulver. Derfor drikker man hele bladet, når man nyder matcha. Her er opskriften på matcha-te.

1 Forvarm skålen til te med varmt vand, og tør den af bagefter. Kom en teskefuld matcha-te ned i bunden. Opbevar ellers matcha-pulveret på køl.

2 Hæld 1,5–2 dl vand, som er 80 grader varmt, ned i skålen til matcha-pulveret. Her hældes vandet i med den traditionelle bambusøse.



2 Hæld 1,5–2 dl vand, som er 80 grader varmt, ned i skålen til matcha-pulveret. Her hældes vandet i med den traditionelle bambusøse.

3 Hold skålen med den ene hånd, og piskeriset med den anden. Pisk til, uden at det sprøjter, i M-form. Sørg for, at der ikke er klumper, og at konsistensen bliver cremet og let skummende. Før til sidst piskeriset let frem og tilbage på overfladen, så det lukker lufthullerne i skummet.

4 Server gerne lidt sødt til teen. Har du ikke en japansk kage ved hånden, kan lidt tørret frugt eller kransekage gøre det. Matchaen drikkes traditionelt i tre en halv mundfulde – så det er ikke noget med at nippe.

Der er to forskellige matcha-tepulvere: Usucha (tynd te) og Koicha (tyk
te).

Usucha er uformel te, og Koicha er meget formel.

Koicha laves af
blade fra buske, som er mindst 30 år gamle. En skål indeholder dobbelt
så meget matcha, når der serveres Koicha, som når det er den tynde
Usucha.

Se, hvad vi ellers skriver om: #te