Sådan gør du, hvis sparepæren går i stykker

Sparepærer og lysstofrør sidder side om side med glødepærer i de danske hjem, men vidste du, at sparepærer og lysstofrørlyskilder indeholder kviksølv, og ved du egentlig, hvordan du rydder op efter og skiller dig af med dem, hvis de går i stykker? Samvirke fortæller her, hvad du skal gøre.
Sparepære i græs

Sparepærer er gode for elregningen og energiregnskabet, men de indeholder kviksølv, som er skadeligt, hvis pæreren tabes på gulvet.

Sparepærer og lysstofrør i hjemmet

10 sparepærer og 2 lysstofrør. Så mange har hvert dansk hjem i gennemsnit, viser tal fra Miljøstyrelsne. Selvom LED-pærer bliver bedre og mere populære som belysning derhjemme, er der stadig en overvægt af sparepærer og lysstofrør. 

Begge lyskilder indeholder kviksølv, der selv i små mængder kan være miljø- og sundhedsskadelige, hvis pærerne går i stykker. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre, hvis du knuser en sparepære eller et lysstofrør.

Knust lyskilde med kviksølv, sådan gør du:

Luft ud

Åbn vinduerne for at få luftet ud i rummet og luk døre, så kviksølvdampene ikke spreder sig til andre rum. Du kan også lave gennemtræk, når du blot forlader rummet eller rummene med gennemtræk i 30 minutter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Saml skårene op med beskyttelse

Brug aldrig bare hænder til at samle den smadrede lyskilde op. Tag en plastikpose på hånden og brug den til at samle og opbevare stykkerne af den knuste pære, når dampene er væk. Undgå også at bruge støvsuger eller kost under oprydningen, da de forurenes af kviksølvet og efterfølgende kan sprede det til andre rum.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug tape til resten

Stykker, der er for små til at samle op med fingrene gennem en plastikpose, kan fanges med et stykke tape.

Tør efter

Aftør området med en våd klud eller et stykke fugtig køkkenrulle for at være sikker på, at alle skår er fjernet.

Hold sammen på resterne

Kom alle stykkerne af den knuste lyskilde, skår, kviksølv og fatning samt brugt papir og tape i en lufttæt beholder som et syltetøjsglas eller en frysepose og forsegl den.

Rens udsatte møbler

Møbler og tæpper i rummet kan have rester af kviksølv siddende efter oprydning og udluftning. Tag dem ud af huset, stil dem til udluftning og rens dem.

Forsæt udluftningen

Efter rengøring af rummet forsætter udluftningen indendørs i 30 minutter.

Aflever resterne

Fjern hurtigst muligt beholderen med de knuste og forurenede rester af pæren fra hjemmet og aflever den på genbrugsstationen.

Luft ud løbende

Over de næste 14 dage er det en rigtig god idé for en sikkerheds skyld at lufte ekstra godt ud i hjemmet. 

Aflever brugte elpærer korrekt

Udtjente elpærer skal afleveres i beholdere til formålet på genbrugsstationen. Når du afleverer dine brugte elpærer, bør du generelt sørge for at pærerne er i hel stand.  

Det kan være en god idé at gemme den originale emballage og aflevere de brugte pærer i emballagen på genbrugsstationen. Du kan også aflevere dem direkte til personalet, så er du sikker på, den kommer det rigtige sted hen. 

I flere forretninger kan man også aflevere sine brugte elpærer, når man køber nye. 

Læs mere om