Sådan vedligeholder og renser du afløbet

Afløbene i dit hjem skal lægge rør til meget. Skidt fra kroppen, madrester, hår og meget mere finder vej derigennem, og det kan få afløbet til at lugte og stoppe til over tid. Der er dog nogle ting, du kan gøre for at undgå, at dine afløbsrør stopper til.

Fyld den tilstoppede vask halvt op med vand, og blokér overløbshullet med en klud eller lignende. Pump med svupperen, indtil tilstopningen løsner sig. Gentag, hvis det er nødvendigt. Afslut med at hælde kogende vand ned i afløbet, og skyl grundigt efter med varmt vand.

Skyl ikke madrester med ud

Et tilstoppet afløb er irriterende. Det sker oftere i køkkenvaskens afløb end i de andre afløb, og det er der en grund til. Fedt og madrester, der kommer fra madlavningen, ender tit i afløbet, og med tiden sætter madresterne sig og laver propper, der ikke kun blokerer rørene, men også begynder at lugte. 

I køkkenet starter vejen mod et sundt afløb med at tænke over, hvad du putter ned i vasken. Sørg for at skrabe så meget som muligt af tallerkner, fade og pander, inden du skyller dem af i vasken.

Tænk over, hvad du smider i afløbene

Sørg for at have en si til afløbet i vasken, der kan fange de oversete madrester. Således kan du nemt tage sien op og tømme den i skraldespanden.

Tænk generelt over, hvad du smider i dine afløb. 
Læs her, hvad du for eksempel ikke må smide i dit wc.

Skyl jævnligt med kogende vand

Hæld kogende vand ned i afløbet 3-4 gange om måneden, også selvom afløbet ikke er stoppet. Det gælder ikke kun for køkkenvasken, men også de andre afløb inklusive afløbene i gulvet. Det varme vand sørger for at opløse fedt, slam, sæberester og andet, der havner i rørene.

Du kan også bruge afløbsrens eller lignende produkter, men du skal være opmærksom på, at disse produkter ofte er miljøskadelige. Brug dem derfor kun, hvis afløbet virkelig er stoppet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vidste du, at…

Hvis ikke afløbene var udstyret med en vandlås, ville det meget hurtigt komme til at lugte i huset. I vandlåsen lægger der sig vand, som danner en prop mellem selve afløbet og stykket op til vasken eller risten. Vandet i vandlåsen kan tørre ud, hvis ikke du bruger afløbet. Hæld en spand vand eller 2 i de afløb, du ikke så tit bruger. Så undgår du lugtgener.

Vask afløbene med sæbe

Kogende vand er nogle gange ikke nok til at fjerne lugten i afløbene. Derfor er du nok nogle gange nødt til at ty til mere manuelt arbejde. På med gummihandskerne.

Dine gulvafløb – eksempelvis det i brusenichen – kan hurtigt komme til at lugte på grund af bakterier, der lever i det fugtige miljø i afløbet. Skru eller løft derfor risten til gulvafløbet op. Fjern hår og andet snask fra afløbsskålen, og rens den grundigt med vand og sæbe. Montér igen, og slut med at hælde kogende vand i afløbet.

Lugter dine afløb i vasken, eller er afløbene meget stoppede, er det måske en god idé at skille vandlåsen ad. Der vil vælte vand ud, når du skiller rørene fra hinanden, så stil en beholder under og husk noget til at tørre op med.

Hvis uheldet er ude

Hvis du står i den situation, at et af dine afløb stopper, kommer du langt med at have en svupper. Er vasken stoppet, så fyld den cirka halvt op med vand og blokér overløbshullet. Sæt svupperen over afløbet, og pump. Du skal måske gentage det flere gange, afhængig af hvor stoppet afløbet er.

Tilstopningen kan sidde langt nede. I nogle tilfælde er det ikke muligt at nå med normalt værktøj, men du kan prøve at købe en såkaldt rensesplit, der kan føres langt ned i afløbet for at løsne propper.

Hjælper dette ikke, er det på tide at ringe til en VVS’er.

 

Kilder: Bolius, lavselvguiden.dk