Sådan undgår du forstoppelse
Drik et glas vand i timen
Drik mindst 1,5 liter væske om dagen. Ikke i store portioner, men løbende. Et glas vand i timen er en god huskeregel. Får man ikke dækket kroppens væskebehov, vil tyktarmen suge væske ud af afføringen. Det gør konsistensen hård.
Gå på toilettet, når du skal
Gå altid mod toilettet, straks naturen kalder. Det kan give forstoppelse, hvis man ignorerer kroppens afføringsrefleks.
Få nok fibre
Spis cirka 30 gram fibre om dagen for at holde din tarm i gang og afføring blød. Se efter fiberindholdet i melet, ikke de hele kerner i brødet. Fibre binder væske, og det gør afføringen blødere, så den ikke sætter sig i forstoppelser. Loppefrøskaller kan tages som tilskud, hvis man har svært ved at komme op på de 30 gram om dagen. Man skal bare huske at drikke rigeligt med væske, når man spiser det. Lider man af en slem forstoppelse, kan et forhøjet indtag af fibre dog gøre problemet værre.
Sørg for regelmæssige måltider
Spis tre hovedmåltider og gerne to-tre mellemmåltider i løbet af dagen. Det holder fordøjelsen i gang.
Sid rigtigt på toilettet
Sørg for, at din siddestilling på toilettet gør det muligt for tarmen at tømme sig.
Motion sætter gang i mave
Fysisk aktivitet sætter tarmen i sving – så på med løbeskoene, tag trapperne og indfør en gåtur efter aftensmaden.
Spis morgenmad i fred og ro
Skab en rutine, hvor du står lidt tidligere op om morgenen, så der er tid til at spise. Når vi spiser eller drikker, sender kroppen et signal til den nedre del af tarmen, der siger, at nu bevæger afføringen sig fremad i tarmen– udnyt det til din fordel.
Forkort tarmindholdets passagetid
Svesker, kål, ærter, frisk frugt og rå grøntsager er med til at forkorte tiden, det tager, fra du spiser maden, til det siger plop i kummen. Giv de pågældende fødevarer en plads på din tallerken, hvis du jævnligt lider af træg mave.
Kilder: Sygeplejerske Gerd Johnsen, sygeplejerske Caroline Nøjgaard, læge Peter Bytzer.