Sådan undgår du, din vaskemaskine lugter

Når du åbner lågen kommer en særegen lugt dig i møde. Samme lugt møder du i en mildere grad i dit tøj. Grunden er en sur vaskemaskine. Samvirke har talt med husmoreksperten Ann-Alicia Thunbo Ilskov om, hvordan du holder din vaskemaskine ren.

Den nemme vej til at undgå lugt

Ifølge Ann-Alicia Thunbo Ilskov er der flere ting, der skal til, hvis man vil have et sundt miljø i sin vaskemaskine. Det er rimeligt ligetil, hvis man har det i tankerne, når man vasker. En hovedregel er at variere sine vaske, så der bliver vasket både ved høje og lave temperaturer efter skift. Men der er flere ting, du kan gøre for at holde din vaskemaskine frisk og lugtfri.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Doser vaskemidlet korrekt

"Overdosering viser sig oftest som hvide streger på dit tøj, så det er nogenlunde til at spotte. Underdosering derimod er sværere at finde ud af, men det er ofte det, der leder til en sur maskine, da skidtet fra tøjet ikke bliver skyllet ordentligt ud af hverken tøjet eller maskinen," siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Du kan se på pakken med vaskepulver, hvor meget du skal bruge. Det svinger med hårdheden af vandet, altså hvor højt kalkindholdet er, hvor du bor. Du kan se en oversigt over drikkevandets hårdhed i dit område her.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask ved høj temperatur

"I dag vasker vi oftest ved lave temperaturer, og det giver bakterierne gode leveforhold. Derfor er det en god idé at vaske ved 90 grader mindst et par gange om måneden, så bakterierne bliver slået ihjel," siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Har din vaskemaskine et særligt hygiejneprogram på 60 grader bør dette program også være nok til at få bakterier ud af både tøj og vaskemaskine. 

Har maskinen stadig en dårlig lugt, kan du eventuelt starte et vaskeprogram uden tøj i tromlen - og så bruge klor eller brun sæbe i stedet for vaskemiddel. Brug af klor bør dog ikke ske ofte, da det ikke er særligt godt for vandmiljøet.

Når maskinen desinficeres med klor, skal der vælges et 40-graders program af hensyn til klorens virkning. 

Hold maskinen ren

"Vask jævnligt dosseringsskuffen ren for indtørret og ophobet sæbe. På mange maskiner kan man tage skuffen ud og putte den i opvaskemaskinen. Tør også gummilisten omkring lågen af, da der godt kan samles vand og dermed bakterier. Og så er det en god idé at lade doseringsskuffen og lågen til tromlen stå åben efter brug, så maskinen kan blive luftet ordentligt ud," siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Undgå, at maskinen kalker til

Ligesom med kaffemaskiner kan vaskemaskiner også kalke til efter noget tid. Og ligesom med din kaffemaskine kan du også afkalke din vaskemaskine. Her er Ann-Alicia Thunbo Ilskovs råd til, hvordan du gør det:

  1. Vask din maskine igennem med citronsyre et par gange ved høj temperatur (60-90 grader).
  2. Vask så maskinen igennem med brun sæbe.
  3. Vask maskinen igennem uden noget for at fjerne rester af kalk og sæbe.

 

Kilde: Ann-Alicia Thunbo Ilskov fra husmoderen.dk

Læs mere om