Sådan tackler du overgangen til vintertid, hvis dit barn står tidligt op
Skiftet fra sommertid til vintertid er god grund til bekymring
Nogle ser overgangen til vintertid som en kærkommen udvidelse af den sidste weekend i oktober eller en måde at få 1 times ekstra søvn på. For forældre til børn, der står tidligt op, kan skiftet fra sommertid til vintertid imidlertid være anledning til bekymring om endnu tidligere morgener.
»Jeg oplever, at forældre med børn, der i forvejen vågner på skæve tidspunkter eller står tidligt op, allerede flere uger før overgangen til vintertid begynder at tænke på, hvordan det skal gå,« siger Joan Flak, der er sovecoach hos sovecoach.dk.
Og bekymringerne er reelle, mener sovecoachen.
»Hvis du har et barn, der normalt vågner klokken 5 om morgenen, risikerer du, at barnet efter skiftet til vintertid begynder at stå op klokken 4, hvis du ikke gør noget.«
Du skal ændre barnets sovevaner
Når du ønsker, at barnet skal rykke sin døgnrytme 1 time tilbage ved skiftet fra sommertid til vintertid, handler det om at ændre barnets sovevaner.
»Hvor vi før talte om søvnmønstre, taler vi nu om sovevaner. For når man skal ændre sin egen eller sit barns søvn, handler det om at ændre kroppens og hjernens sovevaner,« siger Joan Flak.
At ændre sovevaner kræver tid og tålmodighed, ligesom det gør at ændre andre vaner, forklarer sovecoachen.
»Vi skal tvinge os selv ind i en ny vane, indtil kroppen også synes, det er en vane. Det samme gælder for børn, men her skal vi hjælpe dem. Vi skal sætte os et mål, for eksempel at barnet skal rykke sin døgnrytme 1 time, og så arbejde kontinuerligt frem mod det, hvis vi vil ændre barnets sovevaner.«
Sådan ved du, om dit barn vil reagere på skiftet fra sommertid til vintertid
Nogle børn reagerer ikke på overgangen fra sommertid til vintertid, men falder nemt ind i den nye rytme. Andre børn kan have ret store reaktioner.
Hvis du ikke har oplevet, at dit barn har reageret på tidsskiftet før, eller hvis du ikke ved, om barnet vil reagere, er Joan Flaks råd at vente og se, hvad der sker efter overgangen.
Har du imidlertid på forhånd en idé om, at skiftet fra sommertid til vintertid kan være en udfordring for dit barn, for eksempel fordi barnet let vågner om natten eller er svær at putte om aftenen, giver Joan Flak nogle helt konkrete råd til at gøre overgangen fra sommertid til vintertid nemmere:
Trin for trin: Sådan tackler du bedst overgangen til vintertid
Fredag: Start med at rykke barnets rytme om fredagen i den weekend, hvor overgangen til vintertid finder sted, ved at putte det 15-20 minutter senere end normalt.
Hvis det er muligt, kan du starte med at rykke barnets rytme allerede onsdag eller torsdag i ugen op til tidsskiftet. I så fald skal du rykke hele barnets rytme, også spisetider, og for mange kan hverdagen her stå i vejen.
Lørdag: Om lørdagen gælder det om at forsøge at udsætte tidspunktet, hvor barnet står op. Formentlig vil det ikke være muligt at trække den 1 hel time, men jo længere, jo bedre. Ryk alle de daglige rutiner og måltider lidt frem om lørdagen, så I allerede nu kommer vintertiden i møde. Put igen barnet 15-20 minutter senere end om fredagen.
Søndag: Igen skal du forsøge at få barnet til at blive i sengen længst muligt søndag morgen. Her kan mørklægningsgardiner for eksempel være en hjælp, og vågner barnet tidligt, skal du reagere, som du ville gøre, hvis det vågnede midt om natten – altså forsøge at få det til at forstå, at det endnu ikke er morgen. Om søndagen anbefales det, at I så vidt muligt lægger rutiner og måltider efter den nye tid. Kan putningen ikke rykkes en hel time, så ryk den igen 15-20 minutter.
4-7 dage efter overgangen til vintertid: Det tager som regel barnet 4-7 dage at indstille sit indre ur til vintertid. Det er i denne tid, du skal være både tålmodig og konsistent i forhold til at hjælpe barnet med at ændre sine sovevaner efter den nye tid. Tager du ikke kampen her, vil det bide dig i halen senere. Efter 1 uge vil barnet i det fleste tilfælde have indstillet sig på vintertiden.
Få barnet til at sove længere efter skiftet til vintertid
Står barnet stadig op 1 time for tidligt efter 7 dage, eller har du ikke fået ændret dit barns sovevaner i tide, har Joan Flak nogle ekstra råd, der kan få barnet til at sove længere om morgenen.
»Ligesom voksnes søvn foregår barnets søvn i faser af dyb søvn og let søvn. Hvis dit barn er begyndt at stå op klokken 4 om morgenen, er det, fordi barnet på dette tidspunkt ikke selv kan finde ud af at komme videre fra den lette søvn og derfor vågner helt op.«
Her gælder det ifølge sovecoachen om at hjælpe barnet videre i søvnen.
»Prøv at gå ind til barnet 20-25 minutter, før det plejer at vågne, og læg en dyne om det eller a det på kinden. Det kan hjælpe barnet ind i den næste søvnfase og få det til at sove længere.«
For de mindste børn kan et ekstra aftensmåltid også være en idé.
»Med et ekstra måltid lige inden sengetid er du mere sikker på, at barnet ikke vågner tidligt, fordi det er sultent. Og jo mere tvivl man kan fjerne hos dig som forælder, jo nemmere vil det være for dig at fastholde din plan og hjælpe barnet med at ændre sine sovevaner.«