Sådan stormsikrer du dit hus
Ældre bygninger er i risikizonen
Når vinden suser og orkanen hyler, stiller det krav til dit hus. Alle husker december-orkanen i 1999 – og i fremtiden vil der også være storme, der rusker hårdt i huse, tage og træer.
De største storme har typisk ramt Danmark fra vest, og derfor er huse ved vestkysten hårdest ramt. Ældre bygninger og bygninger, der ikke jævnligt er blevet vedligeholdt, er også i risikozonen, når stormen raser. Er din bygning derimod bygget efter reglerne i bygningsreglement 08, som tager højde for større og kraftigere storme, burde den stå solidt i et ordentlig blæsevejr.
De første skridt til at beskytte dit hus mod stormen:
- Fæld ældre træer, som står faretruende tæt på dit hus. Et væltet træ kan forårsage store skader på tag, parkerede biler eller mennesker, som er ude i stormen. Overvej også at fælde store træer tæt på huset, og sørg altid for at fjerne knækkede grene og rådne steder på træet.
- Tjek huset for revner. Større revner i vægge i huset og i bagmure kan være et tegn på, at huset er ustabilt. Revner kan forekomme i alle typer vægge både i og uden for samlinger og uanset, hvilket materiale væggene er opført af. Hvis stabiliserende vægge er fjernet ved ombygning, kan det give revner og i værste fald betyde, at væggene vælter ved en voldsom storm
- Fastgør løse tagsten og tagplader. Sørg for at vedligeholde dit tag, så du ikke har løse tagsten eller tagplader. Hvis du kan komme op på dit loft og se tagbeklædningen indefra, kan du selv tjekke, om tagstenene er løse. Tagfladen skal være fastgjort til trælægterne. Generelt skal hver anden tagsten være fastgjort, men i nederste og øverste række, i yderste række ved gavle, langs skotrender og omkring ovenlys eller andre gennembrydninger skal alle tagsten være bundet fast.
- Tjek, at spær er sikret. Tjek også, at spærene er sikret, så de ikke kan vælte, når vinden blæser på gavlen. De kan sikres med enten en pladebeklædning gjort fast i spærkonstruktionen eller ved hjælp af vindtrækbånd vindkryds gjort fast til spærkonstruktionen.