Sådan steger du bøffen helt perfekt
Hov. Bøffen er for rød!
Hvis bøffen er for rød, så pak den ind i folie og lad den ligge i 10 minutter. Hvis den er helt rå, så sæt den i ovnen i 5 minutter på 200 grader eller læg den tilbage på panden.
1 - Udskæring
Vælg den rigtige udskæring. Filet, entrecote, kam, nakke og mørbrad er nøgleordene, når du køber kød. Se på marmoreringen. Det er det fine udtræk af små fedtnister inde midt i bøffen eller koteletten, ikke i kanten. Og hold øje med, om der er løbet saft fra kødet ud i pakken. Saften skal findes inde i kødet, ikke i pakken. Hvis du køber oksebøf, må den gerne være mindst 2 cm høj
2 - Krydring
Kødet skal ud af køleskabet mindst 20 minutter, før det skal bruges. Krydr kødet med lidt fint køkkensalt på begge sider. Salt trænger ind i kødet og holder på vandet under stegningen. krydre eventuelt også med andre smagsgivere. Gnid for eksempel kødet med et overskåret hvidløg, knuste peberkorn eller en købt krydderblanding, hvis du ikke har lavet din egen.
3 - Stegning
Brug en pande til højst 2 bøffer eller koteletter ad gangen. Der skal være god plads rundt om kødet, ellers køler panden ned, og kødet koger og får ikke stegskorpe og smag. Varm 2 skefulde olie på panden. Når der er liv i olien, skal kødet på panden og brues 1 minut over høj varme, til det er gyldent på begge sider. Tilsæt 1 skefuld smør. Vip panden, og væd kødet et par gange med skefulde af det varme fedtstof, så kødet holdes varmt på begge sider. Vend kødet ca. 2 gange i minuttet. Hvis der er fedtkant på kødet, steges det først på fedtkanten for at få den gode smag fra fedtet med i kødet. Vær ikke bange for at stege i meget fedtstof, det gør ikke kødet federe.
4 - Servering
Mærk på kødet, hvordan det efterhånden giver mindre efter, når du trykker på det, og stop i tide. En svinekotelet på ben skal typisk have 3 minutter på hver side, når den er brunet. En oksebøf skal efter bruning typisk have 1 minut pr. cm på hver side. En 2 cm tyk bøf skal altså stege 2 minutter på hver side. Skær en flig af kødet, og smag på det, hvis du er usikker på, om kødet har fået nok. Brug stegetermometer, hvis bøffen er tyk. Centrumtemperaturen skal være 65 grader.