jul

Sådan sparer du på strømmen juleaften og i juledagene

Juleaften er en af de dage på året, hvor vi bruger mest strøm. Skal man tilberede på komfuret eller i ovnen og kan det svare sig at droppe den store skærm til Disneys Juleshow? 7 gode råd kan hjælpe dig sænke elforbruget i en tid med høje elpriser

Zoomer man ind på en husstands gennemsnitlige strømforbrug, er det TV, computere, tablets og spilkonsoller, der står for den største andel af strømforbruget - nemlig lige over en tredjedel. 

Juleaften er en strømsluger

Juleaften er en af de dage, danskerne bruger allermest strøm, og strømforbruget topper i de timer, hvor anden og flæskestegen er i ovnen, fjernsynet kører og hele familien er i fuld vigør.

Andel Energi har for Samvirke lavet en række beregninger af, hvor meget strøm du kan spare, hvis du er bevidst om dit forbrug og måske ændrer et par vaner. Beregningerne tager udgangspunkt i et gennemsnitligt forbrug. Har du helt nye apparater som ovn, køleskab eller tv vil dit forbrug være lavere. Omvendt er besparelsen større, hvis dine apparater har flere år på bagen.  

I beregningerne er brugt en elpris på 4,80 kroner pr. kWh, som svarer til den gennemsnitlige elpris, hvis man har låst prisen for 4. kvartal.

 

1: Tø anden og flæskestegen op i køleskabet

Brug køleskabet til at tø kød og andre madvarer op inden tilberedning. Tag kødet ud af fryseren i god tid, så der er tid til optøningen i køleskabet. Det tager længere tid, end hvis du tør op på bordet. Køleskabet bruger energi på at holde temperaturen nede, og tør du mad op i køleskabet kan du altså spare strøm i køleskabet.

Optør du 1 kilo mad fra fryseren, sparer køleskabets strøm i 1 time. Optør du 4 kilo julemad, sparer du altså strøm i 4 timer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2: Sluk ovnen og brug eftervarmen

Sluk ovnen 10 minutter før flæskestegen eller anden er færdig, og lad kødet stå. Ovnen skal nok være varm nok til at klare den sidste tilberedning, selvom du har slukket for varmen.

Du sparer 0,15 kWh ved at slukke ovnen 10 minutter før. Det svarer til 0,72 kroner.

Du kan også bruge tricket andre dage – for eksempel når du tilbereder ovnretter eller bager en kage, der skal bage længe. Du skal ikke bruge tricket, når du bager småkager eller andre ting, der kun skal have ganske kort tid.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Se Disneys Juleshow på en lille skærm

Julefreden indfinder sig endeligt, når Jesper Fårekylling byder velkommen til Disneys Juleshow om eftermiddagen 24. december. I juledagene ser du sikkert også masser af andre julefilm, og det kan svare sig at tænke over, hvilken skærm man ser fjernsyn på.

1 times TV på 65-tommers fjernsyn bruger 0,1 kWh. Ser du i stedet 1 times TV på en tablet, er elforbruget 0,005 kWh.

1 times tv koster: 0,48 kroner

1 times tablet koster: 0,024 kroner

Strømforbruget er altså 20 gange større på et TV end på din tablet.

4: Husk låget, når du koger

Juleaften skal du sikkert koge kartofler. Energiforbruget afgøres af, hvor meget vand, du hælder ned til kartoflerne, og om du husker at lægge låg på gryden. Du behøver ikke dække kartoflerne med vand – hæld vand i, så vandet rammer de øverste kartofler i gryden.

Lægger du låg på gryden, bruger du op mod 65% mindre energi, end hvis du koger kartofler (eller tilbereder andre ting) uden låg.

5: Brug kogepladen frem for ovnen

En del af julemaden kan tilberedes enten i ovnen eller i en gryde på kogepladen. Brug så vidt muligt kogepladen, når du skal lune og stege mad.

Bruger du kogepladen frem for ovnen, sparer du mellem 40 og 70% af strømforbruget.

6: Drop det ekstra køleskabet og sæt ting udendørs i stedet

En del familier har et ekstra køleskab, som tændes, når der skal tilberedes meget mad eller kommer mange gæster. I årets kolde måneder kan du med fordel sætte nogle ting ud på terrassen eller altanen. Når temperaturen er lav udenfor, kan du sagtens have øl, sodavand og lignende stående udenfor.

Af hensyn til fødevarehygiejnen bør du aldrig stille madvarer udendørs, med mindre du er helt sikker på, at temperaturen holder sig under de 5 grader i hele den periode, du lader det stå til køling udendørs. Husk også, at temperaturen er højere tæt på bygninger, og at du bør foretage en måling der, hvor du vil køle, fremfor at stole på en vejrudsigt eller en app.

Kan du ”spare” det ekstra køleskab, sparer du 0,35 kWh i døgnet. Det koster altså 1,68 kroner i gennemsnit i døgnet, hvis du har et ekstra køleskab tændt.

Skal man slukke lyskæderne?

Alle sparetiltag hjælper i en tid, hvor priserne er høje, og vi skal spare på energien. Langt de fleste moderne lyskæder bruger ganske lidt strøm, og det kan ud fra et strømforbrugsperspektiv bedre svare sig at fylde vaskemaskinen helt op, så man i løbet af julen kan spare en vask end at droppe lyskæderne i julen.