Sådan sparer du på energien i køleskabet

Skru ned for temperaturen i køkkenet, og tjek dine tætningslister jævnligt. Sådan lyder 2 af de råd, Samvirke og Energistyrelsen har samlet til dig, så du kan spare på energien i dit køleskab.

Udnyt, at køleskabet har lidt forskellige temperaturer. Så kan du spare lidt på strømmen.

Hold styr på temperaturen

I et køleskab skal der være en temperatur på 5 grader. Ellers fordærves dine madvarer for hurtigt. Energistyrelsen anbefaler, at du stiller dit køleskab til en temperatur på mellem 3 og 5 grader, da mange køleskabe ikke køler helt præcist i forhold til den indstilling, du stiller temperaturen på.

Mål derfor jævnligt temperaturen midt i køleskabet, så du ved, at der er 5 grader eller lidt under.

Sørg for, at der ikke er for varmt i det rum, køleskabet står i. Sænker du eksempelvis temperaturen fra 20 til 16 grader i rummet, mindsker du køleskabets energiforbrug med 10 procent.

Ingen ovn og kogeplader i nærheden

Køleskabe bør ikke stå op ad ovnen eller kogepladen i dit køkken. Og heller ikke i direkte sollys.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Find den rigtige størrelse køleskab

Overvej, hvor stort et køleskab du bør have. Den første person i en husstand har brug for 100 liter køleskabsplads. Hver af de efterfølgende personer har brug for 50 liters køleskabsplads.

Handler du/I kun en gang om ugen, skal køleskabet være større.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Køb energirigtigt

Vælg det køleskab med flest +’er. Du kan altid se et køleskabs forventede årsforbrug, når du skal købe køleskab. Udskifter du et køleskab, der er købt for 15 år siden, kan du spare op til 400 kroner om året ved at købe et energivenligt køleskab i dag.

Udnyt temperaturforskellen

Temperaturen i et køleskab er ikke ens overalt i køleskabet. Mål derfor temperaturen andre steder. Marmelader, frugt og grøntsager må gerne stå steder, hvor der ikke helt er under 5 grader.

Mælk, andre mejeriprodukter og kød skal derimod altid under 5 grader. Typisk er der koldest nederst og bagest i et køleskab og varmest øverst og ud mod lågens åbning.

Lad maden køle lidt

Sundhedsmæssigt er der ikke noget i vejen for, at du lader maden stå lidt på bordet, inden du sætter det i køleskabet. Jo koldere mad er, når det kommer i køleskabet, des mindre energi skal køleskabet bruge på at køle maden efterfølgende. Sæt derfor aldrig mad direkte fra kogepladen og i køleskabet.

Husk dog, at mad skal være kølet fra 65 grader til 10 grader på mindre end 3 timer, for at det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Tjek tætningslisterne i køleskabet

Jo tættere dit køleskab er, des mindre energi bruger det. Tør derfor jævnligt tætningslisten på lågen af, så der ikke sætter sig skidt. Tjek også, om listen er tæt. Er gummiet skadet, bør du skifte listen.

Tør også kondensatoren af et par gange om året. Det er kondensatoren bag på skabet, der sørger for nedkølingen. Er den støvet, kræves mere energi.
Husk i øvrigt ventilationsafstanden. I din brugsanvisning kan du se, hvor meget plads der skal være bag ved og ved siden af køleskabet.

Læs mere om