Sådan skal du klæde dig på for at svede mindst muligt

Kroppe er forskellige og producerer forskellige mængder af sved. Samtidig betyder vores individuelle bakteriesammensætning, at vi lugter forskelligt. Du kan reducere svedproduktionen ved at vælge bestemte tekstiler og klæde dig let og luftigt, så din krop lettere kan ånde og komme af med varmen.

Klæd dig let og luftigt

Det bedste, du kan gøre for at reducere svedproduktion, er at klæde dig let og luftigt.  

Når det er sagt, har tekstiler til tøjfremstilling forskellige fordele og ulemper i forhold til at reducere gener fra sved. Tekstilerne kan være behandlet med forskellige former for kemi, der ændrer egenskaberne, men som udgangspunkt gælder nedenstående (se galleriet).

I forhold til at fjerne svedlugt, der har sat sig i tøjet, er det desuden afgørende, hvor høj en temperatur tekstilet kan vaskes ved, og om de korrekte vaskemidler anvendes.

OBS: Stoffer af bomuld, viskose, modal, lyocell, polyester og polyamid indeholder ofte elastan for at gøre tøjet mere elastisk. Er indholdet af elastan over 4-5 procent, kan det virke isolerende, hvilket bevirker at man sveder mere, også fordi tøjet ofte er syet, så det er tætsiddende. 

Kilder: Anette Werner, tekstilingeniør, Teknologisk Institut, og Poul Erik Jørgensen, chefkonsulent, VIA.

Polyester og polyamid

Syntetiske stoffer som polyester og polyamid optager ikke fugt fra kroppen ligesom naturmaterialerne. Tidligere havde de syntetiske stoffer den kedelige egenskab, at kroppen havde svært ved at ånde, så sveden blev lukket inde. Men med moderne teknologier og væve- og strikketeknikker har man i dag udviklet tøj i kunststoffer – især til sportsbrug – som transporterer sveden væk fra kroppen og dermed i nogen grad holder den tør. De fleste, der har dyrket sport i tøj af kunststof, ved, at man desværre ikke slipper for bakterielugten. Ofte anbefales det at vaske tøjet ved lave temperaturer, men faktisk kan vask ved højere temperaturer med almindeligt vaskemiddel ofte fjerne den vedholdende svedlugt. 

Bomuld

Bomuld optager en del fugt, men ikke på samme niveau som uld, hør og hamp. Bomuld er udmærket til at lede varmen væk fra kroppen og kan vaskes ved høj temperatur.  

Hør og hamp

Ligesom uld kan hør og hamp optage meget fugt, inden tøjet føles vådt, dog ikke helt i samme grad som ulden. Hør og hamp er gode til at lede varmen væk fra kroppen. Materialerne kan vaskes ved middel til høj temperatur.     

Silke

Silke er let og luftigt og behageligt at have på, hvilken kan være med til at nedsætte kroppens svedproduktion. Til gengæld kan det som udgangspunkt kun vaskes i hånden eller på skåneprogram.

Viskose, lyocell og modal

Tekstilfibre, der er fremstillet på basis af celluloseholdigt materiale (f.eks. fra træ el. bambus) som behandles kemisk. Har egenskaber omtrent som bomuld, men er til dels bedre til at lede varmen væk fra kroppen og kan optage mere fugt. Kan vaskes ved middeltemperaturer (40°C) afhængigt af type.

Uld

Uld kan optage over en tredjedel af sin egen vægt i fugt, inden tøjet føles vådt. Samtidig har ulden en vis naturlig indbygget antibakteriel virkning, der gør, at den kommer til at lugte mindre end andre materialer. Uld skal vaskes ved lav temperatur (antifiltbehandlet uld som Superwash wool kan vaskes ved op til 40°C i maskine).