Mange af os tænker måske ikke over, hvor tingene i køleskabet skal stå – men hvis du ønsker at undgå dårlige madvarer og madspild, så er placeringen ikke ligegyldig. Holdbarheden bliver nemlig påvirket af, hvor maden står henne.
Køleskabslågen
Køleskabslågen er det varmeste sted i køleskabet, og derfor er det bedst at stille madvarer, som har en længere holdbarhed, og som ikke kræver så meget kulde. Det drejer sig om dyppelse som for eksempel ketchup, sennep, chilisauce og drikkevarer som sodavand og vin.
Øverste hylde
På øverste hylde kan du med fordel stille dine drikkevarer og åbnede glaskonserves såsom soltørrede tomater, artiskokhjerter og syltede produkter. Konserves på dåse skal omhældes efter åbning og sættes på køl.
Den midterste hylde
Stil dine middagsrester i lufttætte beholdere på de midterste hylder, men vær opmærksom på, at der maks. er 5 grader, så der ikke gror bakterier i resterne. Osten, pålægget og æggene bør også stå her. Der er dog uenighed om, hvorvidt æg bør stå i køleskab eller ej, men herhjemme anbefaler Fødevarestyrelsen, at æg opbevares i køleskab.
Den nederste hylde
De nederste hylder er som regel koldest og er derfor stedet for råt kød, fisk, fjerkræ og mælkeprodukter. Det kan måske komme som en overraskelse, at mælken bør stå her, men mælk bør opbevares på maks. 5 grader, og selvom den passer i køleskabslågen, så er det ikke det optimale sted, da der ofte er store temperatursvingninger i lågen – medmindre du er god til at lukke lågen hurtigt.
Køleskabsskuffen
Frugt og grønt opbevares bedst i den nederste skuffe, fordi skuffen ikke er lige så kold og har højere luftfugtighed end resten af køleskabet. En del frugt fremmer modningen i de omkringliggende grøntsager, og derfor bør frugt og grønt så vidt muligt være adskilt. Det drejer sig blandt andet om æbler og ferskner.
Madvarer, der ikke skal i kølesklabet
Nogle madvarer hører slet ikke til i køleskabet, da det forstyrrer deres modning – det gælder især en del tropefrugter, som er vant til at gro under varmere himmelstrøg. Tryk her og se, hvilke fødevarer det drejer sig om.