Sådan laver du mad over bål
Trin 1: Lav bålplads og vælg dit brænde
En bålplads kræver ikke meget. I princippet kan du bruge et bålfad, som du kan købe i et supermarked eller byggemarked. Vil du lave bål på jorden, så fjern græstørv, hvis bålet skal være på græsplænen.
Det kan samtidigt være livsfarligt, for såvel jer selv som andre, at tænde bål det for¬kerte sted i en tør periode. Hvis I er i skoven el¬ler på camping, skal I bruge en af de speciel¬le bålpladser der findes mange steder.
Skal du lave lækker mad i gryde eller på en pande over bål, kan du med fordel bygge et treben, hvor du kan hænge en gryde eller en pande. Brug 3 rafter, som du samler med kraftig snor i toppen. Bind en tyk pind i samlingen – så har du en krog, som du kan hænge gryden eller panden fra. Du kan bruge et ophæng med kæder af jern.
Brændet skal være helt tørt. Så to stykker træ sammen. Har det en hul lyd, et »klonk«, er brændet tørt nok til at bruge.
Træsorten afgør, hvor hurtigt, du får varme på dit bål. Skal du koge vand eller lave en stak pandekager, kan du med fordel bruge gran- eller fyrretræ. De to træsorter kommer hurtigt op i varme. Skal du derimod lave mad i længere tid, skal du bruge de hårdere løvtræssorter.
For at bålet nemmere kan reguleres, skal brændet være kløvet godt. Store kævler kvæler hurtigt varmen. Hvis du lægger en stor kævle ind i et bål, er det som at skrue ned fra 6 til 1 på komfuret. Det tager rigtig lang tid, inden varmen kommer op igen. Brug meget mindre stykker, så kan du lige så stille sidde og fodre bålet og styre temperaturen.
Trin 2: Byg det rigtige bål
Et bålfad levner ikke mange forskellige muligheder for opbygning af bålet. Kig i de instruktioner, du har fået med bålfadet.
Skal du bygge bålet på jorden eller på en bålplads, er der umiddelbart to gode måder at bygge bålet på.
Pagodebålet er rigtig godt, hvis du skal lave gløder og have bål i lang
tid. Du starter med at bygge en lille optændings-pyramide i midten. Og så bygger du bålet op rundt omkring den lille pyramide ved at lægge de små kævler i lag – først på den ene led, og så på den anden. Du skal ligge træet, inden du tænder op i bålet.
Det klassiske pyramidebål er rigtig godt til et hurtigt lille bål, hvis du ikke skal bruge ild så længe. Bålet bygger du ved at stille de tykke træpinde op mod hinanden i en pyramide, der er bredest forneden. Ilden fænger hurtigt. Du kan selvfølgelig brænde på det længe, hvis du bliver ved at lægge brænde på.
Pyramidebålet er også nemt at styre mht. temperaturen, da det ikke er så stort.
Trin 3: Tænd bålet
Brug tørre kviste eller flækkede pinde, når du skal tænde op. Det bedste er enten tør birkebark, hvis du er i naturen. Er du hjemme, kan du bruge optændingsblokke, som du placerer midt i bålet.
Tænd bålet med en tændstik fra vindsiden så flammerne bliver suget ind gennem bålet.
Trin 4: Lav maden
Nu er du klar til at lave maden. Husk jo tættere, du har hængt gryden eller panden over bålet, jo højere varme tilbereder du maden ved.
Brug helst gryder og pander af jern. Aluminiumspander og pander med slipletbelægning kan frigive skadelige stoffer, når de bliver så varme, som gryder og pander nemt bliver over et bål.
Naturstyrelsen har en samling opskrifter på mad over bål. Se dem på bunden af denne side.