Sådan holder du dit blodtryk nede

Ved forhøjet blodtryk er modstanden mod blodgennemstrømningen i de små blodkar øget, og det er årsagen til, at blodtrykket stiger. Forhøjet blodtryk øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Du bør blandt andet spare på lakridserne. Læs her, hvad du ellers kan gøre for at holde blodtrykket nede.

Hold op med at ryge

Når du ryger, stiger din risiko for at få hjerte-kar-sygdomme. Blodkarrene tager skade, blodet størkner lettere, og årerne forsnævres. Derfor får rygere flere blodpropper.

Hold normalvægten 

Hold øje med vægten. Dit kredsløb belastes af overvægt. Spis efter kostrådene, spis frugt og grønt, magre mælkeprodukter, fuldkornsbrød, magert kød, fisk, kylling og lidt nødder eller frø dagligt. Spar på fedt og sukker og få pulsen op 30 minutter hver dag, gå i rask tempo, tag trappen i stedet for rulletrappen eller elevatoren, cykl til arbejde, hvis du har mulighed for det, gå en tur efter aftensmaden.

Drik rødbedesaft

Drik rødbedesaft, hvis du har tendens til højt blodtryk, og drik ikke-økologisk rødbedesaft, så virker det bedst. I rødbeder er der nitrat. I ikke-økologiske rødbeder er der endnu mere nitrat, som stammer fra kunstgødning. Rødbedernes nitrat omdannes af spyttet til nitrit og senere i mavesækken til kvælstofdioxid. Kvælstofdioxid får blodkarrene til at udvide sig, og de udvidede kar får blodtrykket til at falde.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mål taljen

Pæreform er sundere for kredsløbet end æbleform. Når fedtet især sidder omkring maven, bliver man æbleformet. Hvis du er mand, skal dit taljemål være under 100 cm, og hvis du er kvinde, skal det være under 85 cm. Taljen skal måles omkring livet det sted, hvor der er lige langt til det nederste af ribbenet og det øverste af hofteknoglen. Altså lige midt imellem. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Drik bare 5-6 kopper kaffe, men stop om aftenen

Tidligere troede man, at man kunne sænke blodtrykket ved at skære ned på kaffen eller drikke koffeinfri kaffe, men kaffe er i dag frikendt, dog anbefales det at holde forbruget på højst 5-6 kopper om dagen. Lad være med at drikke kaffe sent om aftenen, så du bliver opkvikket i stedet for søvnig.

Hold igen med lakridserne

Pas på lakridserne. Hvis du er en lakridsglad sjæl, kan det være en god idé at se dig om efter en erstatning for lakridserne, især hvis du allerede har tendens til for højt blodtryk. Et stof i lakrids, glycyrrhizin, holder på kroppens salt og vand og påvirker blodtrykket negativt. 

Spar på salt

Salt øger blodtrykket, fordi salt binder væske, og det betyder, at der samler sig mere væske omkring hjertet, som hjertet så skal pumpe rundt, samtidig med at nyrerne skal arbejde hårdere. Salt påvirker også vores blodkar direkte, gør dem stivere og påfører dem skader. Hold øje med saltet i pålæg, chips og færdigretter. Selv små nedskæringer af saltet i din mad kan gavne dit blodtryk.

Drik alkohol i moderate mængder

Alkohol øger blodtrykket. Jo højere forbrug, jo værre. Det er okay at drikke en eller to øl eller glas rødvin om dagen.

Du må gerne vinterbade

Vinterbadning kan virke afstressende, og det i sig selv har en god indflydelse på blodtrykket, men pres ikke dig selv. Gå stille og roligt i vandet, og bliv kun i vandet i ganske kort tid.

Undgå stress

Stress kan føre til forhøjet blodtryk. Stress opstår, når du eksempelvis ikke føler, du har kontrol med din tilværelse eller kan koble fra. Er du i tvivl, om du er stresset eller bare har travlt, så hold øje med, om travlheden ledsages af for eksempel stakåndethed, kvalme, hovedpine, rysten på hænderne eller søvnløshed. Stress giver fysisk ubehag, mens travlhed i højere grad giver en følelse af at være energisk og ovenpå.

Sov godt

Dårlig nattesøvn med vågne perioder kan få blodtrykket til at stige. Slap af, før du skal sove. Brug ikke alkohol som sovemedicin og undgå opkvikkende drikke som kaffe, te og cola de sidste timer, inden du skal sove.

Tag din medicin

Har du fået ordineret medicin mod forhøjet blodtryk, er det afgørende, at du tager den. Det er ofte nødvendigt at tage flere typer medicin for at få den rigtige blodtryksværdi. Stands aldrig behandlingen uden at have talt med lægen, og kontakt din læge, hvis du oplever ubehag.

Læs mere om