Sådan finder du den rigtige bilforsikring
Ansvarsforsikringen er lovpligtig - kaskoforsikringen giver dig en ny bil
En bilforsikring er typisk en af husstandens dyreste forsikringer, men det kan være svært for et utrænet øje at gennemskue markedet, så du ender med den forsikring, der bedst passer til dine behov.
En bilforsikring består som udgangspunkt af 2 forskellige forsikringer. En ansvarsforsikring og en kaskoforsikring.
Ansvarsforsikringen er lovpligtig og dækker de skader, du som bilist påfører andre, hvis du er skyld i et uheld. Det er altså ansvarsforsikring, der dækker skaderne, hvis du kører gennem et hegn eller er skyld i, at en fodgænger får varige men af, at du har påkørt vedkommende. Forsikringen er ens i alle selskaber. Det er nemlig færdselsloven, der bestemmer, hvordan dækningen på en ansvarsforsikring skal være, og lige nu dækkes skader på ting med op til 23 millioner kroner og skader på personer med op til 116 millioner kroner.
Kaskoforsikringen er ikke lovpligtig, og dækningen kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Kaskoforsikringen dækker alle pludselige skader på dit køretøj. Det kan være skader på bilen, hvis du kører galt, bilen bliver stjålet, eller der begås hærværk mod bilen, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent ved Forsikringsoplysningen.
»I kaskoforsikringerne er der også en vejhjælpsdækning, hvis du har brug for vejhjælp i udlandet, og en retshjælpsforsikring. Men derudover kan vilkårene for kaskoforsikringen være forskellige fra selskab til selskab,« fortæller Anja Lintrup Sørensen.
Selvom kaskoforsikringen ikke er lovpligtig, kan en bank dog kræve, at du kaskoforsikrer din nye bil, hvis du skal låne penge til bilen. På den måde er banken mere sikker på at få pengene igen, hvis bilen bliver stjålet eller totalskadet.
Selvrisikoen og friskader har betydning for prisen på forsikringen
Når du sammenligner priser på bilforsikringer, er der en række ting, som er med til at afgøre prisen.
»Først og fremmest er det beløb, du skal betale i selvrisiko, hvis du får en skade, afgørende for prisen på din bilforsikring. Har du valgt en lav selvrisiko, så du måske ikke betaler ved hver skade eller måske kun betaler få tusinde kroner, er prisen på bilforsikringen højere, end hvis du har en stor selvrisiko,« fortæller Anja Lintrup Sørensen.
Selvrisikoen er beløbsgrænse for, hvor stor en del af en skade du selv betaler. Har du en selvrisiko på 5000 kroner, betaler du selv de første 5000 kroner af en forsikringsdækket reparation ved uheld eller skade.
En anden ting, der afgør prisen på bilforsikringen, er, om der ændres på det trin, du er indplaceret på, hvis du får en skade. Typisk falder bilforsikringer i pris, jo flere skadefri år du har kørt. I nogle forsikringer stiger prisen efter en skade, i andre ligger den årlige præmie fast, selvom du anmelder en skade. De sidste forsikringer er typisk lidt dyrere end de første.
Hold også øje med tyveridækning og dit ekstraudstyr
Når du skal sammenligne priser på bilforsikringer, peger Anja Lintrup Sørensen på følgende ting, du bør holde øje med:
- Hvordan er dækningen, hvis bilen bliver stjålet?
- Er alt dit ekstraudstyr på bilen med i forsikringen?
- Hvordan er dækningen, hvis bilen bliver ført af en ung under 25 år?
Herudover bør du se på, om din forsikring dækker værdiforringelse, hvis du er ude for et uheld. Når du skal sælge bilen igen, kan en bil, der har været ude for et uheld, ikke sælges for lige så højt et beløb som en skadefri bil. Det tab kan din forsikring dække.
Tilvalgsdækninger for alt fra føreren til stenslag
Som udgangspunkt er føreren ikke dækket, hvis vedkommende kommer til skade i en soloulykke. Det kan være, hvis du kører ind i et træ eller et autoværn. Her er der ingen modpart, der er skyld i uheldet, og derfor dækker din ulykkesforsikring dig. Men en typisk ulykkesforsikring dækker ikke tabt arbejdsfortjeneste eller svie og smerte. Det kan en tilvalgsdækning, som hedder førerpladsforsikring, gøre.
Et stenslag i ruden er ærgerligt, men en stenslagsdækning kan mindske dine omkostninger, hvis ruden ødelægges af en flyvende sten. En glasforsikring eller en stenslagsforsikring er en typisk tilvalgsdækning, du kan lave på din bilforsikring.
Parkeringsskader er en anden dækning, du kan tegne sammen med bilforsikringen. En parkeringsskadedækning dækker typisk de små buler, du får, når andre banker døren op i eller kører ind i din parkerede bil. Forsikringen dækker, når modparten ikke har lagt en seddel og vedkendt sig skylden.
Hvilken forsikring skal du vælge?
Anja Lintrup Sørensen råder bilister til at se grundigt på, hvilket behov og hvilken risiko de har forskellige skader, når de vil tegne eller skifte bilforsikring.
»Kører du meget i byen, er risikoen for stenslag mindre, end hvis du tit kører på grusveje på landet. Samtidig skal man overveje selvrisikoens størrelse, inden man vælger en billig bilforsikring. Det kan være fint med en billig, årlig præmie, hvis man har 10.000 til rådighed, når skaden sker. Har man svært ved at trække store beløb i sit månedlige budget, skal man vælge en forsikring med en lavere selvrisiko,« lyder rådet fra Anja Lintrup Sørensen.