Sådan får du mere fuldkorn

I Danmark er vi kendt som nogle af dem i verden, der spiser allermest fuldkorn – men alligevel får 60 procent af os faktisk ikke den anbefalede mængde på 90 gram fuldkorn om dagen. Det viser beregninger foretaget af Kræftens Bekæmpelse.

En skive rugbrød indeholder 15-16 gram fuldkorn

Vi hygger med lyst brød

Rundstykket med ost, den bløde tebirkes og så lige en basse til afrunding. Sådan er der dækket op i møderummene på mange danske arbejdspladser fredag morgen, når vi hygger med kollegerne over rigeligt smør og bagerens sprøde morgenbrød.  Hjemme er vi blevet mere grovkornede. Det hvide, vattede brød skiftes ud med rugbrød og fuldkornsbrød, og når vi bager, tømmer vi i stigende omfang poserne med fuldkornsmel. 

Kanelsnegle med fuldkorn smager sikkert også fint

Samlet set spiser vi for lidt fuldkorn, så hvorfor ikke lade fuldkornet indtage fredagens morgenmad med fuldkornsknækbrød og rugbrødsboller? Kanelsnegle af fuldkorn smager sikkert også helt fint, og mange af os ville få øget vores ugentlige dosis fuldkorn ved det fælles fredagsmorgenbord. Morgenmåltidet er i det hele taget et godt sted at fylde op med fuldkorn:

»Der findes mange forskellige morgenmadsprodukter med det orange fuldkornslogo, som sikrer dig et produkt med et højt fuldkornsindhold. Havregryn er for eksempel 100 procent fuldkorn, og har samtidig et højt indhold af fibre og er en kilde til flere typer B vitaminer, E vitamin samt en række vigtige mineraler,« siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Drikker du din morgenmad - kan du tilføje en håndfuld havregryn i smoothien.

Fuldkorn forebygger hjertesygdomme, kræft og sukkersyge

Fuldkorn er godt for os. Det forebygger hjertesygdomme, kræft og sukkersyge, det holder fordøjelsen og maven i gang og mætter godt, så vi spiser mindre. 
Spis fuldkorn, hedder det officielle kostråd - 90 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. 
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4 eksempler på 90 gram fuldkorn om dagen

Fuldkornspartnerskabet har udarbejdet 4 konkrete eksempler, som illustrerer, hvor nemt det er at nå op på 90 gram fuldkorn om dagen. 

  1. En lille portion havregrød, to skiver rugbrød og en lys fuldkornsbolle.
     

2. Et fuldkornspitabrød, en portion fuldkornsris og to stykker knækbrød.
 

3. En portion fuldkornsmysli, en skål fuldkornsnudler og en lys fuldkornsbolle.
 

4. En skive lyst fuldkornstoastbrød, to skiver fuldkornsrugbrød og en skål fuldkornspasta.
 

Det officielle Kostråd lyder: Spis 90 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. Børn mellem 2 og 10 år anbefales at spise 40-70 gram fuldkorn om dagen. På www.fuldkorn.dk kan du finde en masse forskellige opskrifter og tips til at få mere fuldkorn ind i maden. Kornprodukter er blandt de fødevarer, der har et lavt klimaaftryk.

 

Det kniber med fuldkornspasta og fuldkornsris

Coop Analyse har tidligere undersøgt vores forbrug af fuldkorn. Markant mange i analysen svarer, at de næsten dagligt spiser rugbrød og havregryn. Derimod kniber det med fuldkornspasta og fuldkornsris.

»Det vil hjælpe, hvis vi ikke nøjes med at spise fuldkorn til morgenmad og frokost, men også giver plads til fuldkorn i aftensmaden, og hvis der er dage, hvor du ikke spiser fuldkorn om morgenen, skal du huske det både til frokost og om aftenen,« siger fødevarekonsulent Mette Mecklenburg, Coop.

Prøv en håndfuld havregryn i frikadellefarsen

Fuldkornspasta og fuldkornsris er gode bud på at få fuldkorn med i aftensmaden, fuldkornspasta passer for eksempel fint til lasagne. Du kan også tilsætte en håndfuld havregryn til frikadellefarsen, kødbollerne eller farsbrødet, komme hele kogte hvedekerner i salaten og købe fuldkornsvarianterne af burgerboller og pølsebrød.

»Det gælder om at tænke fuldkornet ind fra morgen til aften og huske, at alle de små tilskud gælder. Pandekagerne bliver bestemt ikke ringere af lidt rugmel, og når du panerer fisk, er rugmel et meget lækkert alternativ til rasp,« siger Mette Mecklenburg. 
Artiklen er udgivet første gang i 2016 og  opdateret i januar 2025. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Her finder du fuldkorn

Fuldkorn er både hele kernen og forarbejdede kerner, som er knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Alle dele af kernen skal være med, også skaldele og kimen. Polerede kerner er derfor ikke fuldkorn.

Fuldkorn kan være hvede og rug, byg, havregryn, brune og røde ris og hirse. Rugbrød, knækbrød og lyst brød anbefales, når det er bagt af fuldkornsmel. Kig efter fuldkornsmærket.

Ud over kerner og mel er der en lang række gryn- og morgenmadsprodukter, brød og knækbrød, pasta, ris, couscous og bulgur, der er fuldkornsmærkede.

Læs mere om