Sådan får du mere fuldkorn
Vi hygger mest med lyst brød
Rundstykket med ost, den bløde tebirkes og så lige en basse til afrunding. Sådan er der dækket op i møderummene på mange danske arbejdspladser fredag morgen, når vi hygger med kollegerne over rigeligt smør og bagerens sprøde morgenbrød. Hjemme er vi blevet mere grovkornede. Det hvide, vattede brød skiftes ud med rugbrød og fuldkornsbrød, og når vi bager, tømmer vi i stigende omfang poserne med fuldkornsmel.
Kanelsnegle med fuldkorn smager sikkert også fint
Samlet set spiser vi for lidt fuldkorn, så hvorfor ikke lade fuldkornet indtage fredagens morgenmad med fuldkornsknækbrød og rugbrødsboller? Kanelsnegle af fuldkorn smager sikkert også helt fint, og mange af os ville få øget vores ugentlige dosis fuldkorn ved det fælles fredagsmorgenbord.
Fuldkorn forebygger hjertesygdomme, kræft og sukkersyge
Fuldkorn er godt for os. Det forebygger hjertesygdomme, kræft og sukkersyge, det holder fordøjelsen og maven i gang og mætter godt, så vi spiser mindre. Et af Danmarks 10 officielle kostråd er, at vi skal indtage 75 gram fuldkorn om dagen, og budskabet er blevet hørt. Vi spiser næsten dobbelt så meget fuldkorn i dag, som vi gjorde, før fuldkornsmærket på fødevarerne blev indført i 2009. I dag lever vi næsten op til anbefalingerne, vi mangler kun det sidste lille nøk på 12 gram, viser tal fra Fuldkornspartnerskabet, der er en sammenslutning af myndigheder, sundhedsorganisationer, producenter og dagligvarehandel. Dog er der stor spredning i forbruget af fuldkorn. 3 ud af 10 danskere får faktisk den anbefalede mængde hver dag.
Her finder du fuldkorn
Fuldkorn er både hele kernen og forarbejdede kerner, som er knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Alle dele af kernen skal være med, også skaldele og kimen. Polerede kerner er derfor ikke fuldkorn.
Fuldkorn kan være hvede og rug, byg, havregryn, brune og røde ris og hirse. Rugbrød, knækbrød og lyst brød anbefales, når det er bagt af fuldkornsmel. Kig efter fuldkornsmærket.
Ud over kerner og mel er der en lang række gryn- og morgenmadsprodukter, brød og knækbrød, pasta, ris, couscous og bulgur, der er fuldkornsmærkede.
Det kniber mest med fuldkornspasta og fuldkornsris
Coop Analyse har undersøgt vores forbrug af fuldkorn. Markant mange i analysen svarer, at de næsten dagligt spiser rugbrød og havregryn. Derimod kniber det med fuldkornspasta og fuldkornsris.
»Det vil hjælpe, hvis vi ikke nøjes med at spise fuldkorn til morgenmad og frokost, men også giver plads til fuldkorn i aftensmaden, og hvis der er dage, hvor du ikke spiser fuldkorn om morgenen, skal du huske det både til frokost og om aftenen,« siger fødevarekonsulent Mette Mecklenburg, Coop.
Prøv en håndfuld havregryn i frikadellefarsen
Fuldkornspasta og fuldkornsris er gode bud på at få fuldkorn med i aftensmaden, fuldkornspasta passer for eksempel fint til lasagne. Du kan også tilsætte en håndfuld havregryn til frikadellefarsen, kødbollerne eller farsbrødet, komme hele kogte hvedekerner i salaten og købe fuldkornsvarianterne af burgerboller og pølsebrød.
»Det gælder om at tænke fuldkornet ind fra morgen til aften og huske, at alle de små tilskud gælder. Pandekagerne bliver bestemt ikke ringere af lidt rugmel, og når du panerer fisk, er rugmel et meget lækkert alternativ til rasp,« siger Mette Mecklenburg. •