Sådan får du krydderurterne til at holde sig
Rosmarin
I potter holder rosmarin sig bedst. Giv rosmarinen mere jord og en større potte, end den er købt i, så rødderne får plads. Om sommeren kan du sætte den ud på altanen eller plante rosmarinen om i haven, men den skal ind, når nattefrosten kommer. Du kan selv lave en stikling af en rosmarin ved at sætte en kvist i et lille glas vand og vente på, at den sætter rod som en lille, tynd hvid tråd. Når den har rod, kan den sættes i en ny potte og har en god chance for at overvintre indendørs. Køber du rosmarin afskåret, kan du fryse den i en lufttæt boks. Du kan tørre rosmarin ved at hænge den i bundter med stænglerne opad på et tørt, solrigt og ventileret sted.
Rucola
Læg frisk, afskåret rucola i en plastpose i køleskabet, så kan den holde sig 2-3 dage. Hvis du er vild med rucola, og især hvis du synes, at jo stærkere den smager, jo bedre er den, kan du med fordel dyrke den selv. Når du køber frø til rucola, skal du kigge efter salatsennep, som den ofte kaldes. Rucola vokser hurtigt og breder sig gerne. Hen på sommeren sætter den flotte, knaldgule blomster, og den kommer igen år efter år. Spis den ung, hvis du vil have den mildeste udgave, smagen bliver mere intens, jo ældre bladene bliver.
Dild
Dild i potte holder sig bedst køligt i køkkenvinduet. Læg frisk, afskåret dild i køleskabet. Husk, planten er sart, den skal kun have et par dråber vand, så den holder sig fugtig i køleskabet, den skal ikke skylles, så afkorter du holdbarheden. Hvis du vil fryse dild, skal du skylle den grundigt og lægge den til afdrypning på en bagerist. Efter et par timer kan bladene ribbes fri fra stilkene og pakkes i en lufttæt boks eller en frysepose. Frosset dild kan nulres i retten. Husk først at tilsætte den til den varme ret til sidst, ellers mister den smag.
Purløg
Purløg i potte holder sig bedst i køleskab. Pak hele potten i en pose og læg den i grøntsagsskuffen, hvis du gerne vil have den til at holde sig ca. 2 uger. Undgå sollys, hvis du lader purløg stå i potten på køkkenbordet. Afskåret purløg skal opbevares i køleskabet og først snittes, når maden er klar. Den kan holde sig spændstig i 2-3 dage. Du kan fryse purløg, men så mister det spændstigheden. Plant gerne en potte purløg ud. Purløg er en løgplante, der kommer igen år efter år. Jo mere du klipper af den, jo flottere og grønnere planter får du, og planten sætter i løbet af sommeren smukke, lilla blomster.
Timian
I potte holder den sig bedst i køkkenvinduet. Kan også plantes ud, og ofte overlever timianplanten en vinter med frost. Flere timianplanter ved siden af hinanden kan danne en lav, lille hæk på samme måde som lavendel og blomstrer smukt. Afskåret timian holder sig bedst i køleskab. Timian kan fryses ned i lufttætte bokse eller fryseposer. Klip de små skudspidser af, før du fryser dem. Timian kan tørres, når hele stilke klippes af planten og hænges til tørre med stængelerne op et solrigt, tørt og ventileret sted.
Løvstikke
I potte holder den sig bedst køligt i vindueskarmen. Løvstikke kan også plantes ud og overvintrer nemt. Løvstikke kaldes også maggiurt på grund af smagen af bouillonterning. Den er en taknemmelig plante, der kan høstes år efter år. Afskåren løvstikke holder sig bedst i køleskab. Løvstikke kan både tørres og fryses. Tør stilkene et solrigt, tørt og ventileret sted. Frys kvistene, og emballer dem i en lufttæt boks eller en frysepose. Kun et par blade er nok til at krydre en hel ret. Du kan også fremstille løvstikkeeddike ved at komme 10 løvstikkeblade i en flaske og dække dem med lagereddike. Løvstikkeeddiken skal trække i mindst 3 uger.
Persille
I potte holder den sig bedst køligt i vindueskarmen. Du kan plante potten ud og få glæde af persillen hele sommeren. Husk, persille er en toårig plante, så det er godt at forny sin havepersille hvert år, så der altid er en kraftig plante, der kan klippes rigeligt med grønt drys fra. Du kan hakke persille og fryse den ned. Du kan også samle den i buketter og tørre den i solen eller tørre den i ovnen ved 40-45 grader. Persillen er tørret, når bladene kan knuses. Kom den tørrede persille i glas med tætsluttende låg.
Basilikum
I potte holder den sig bedst køligt i vindueskarmen. Sørg for at vande den i underskålen, den kan ikke tåle at blive vandet fra oven. Basilikum har det svært med træk og kulde og egner sig ikke til udplantning. Du kan fryse basilikum ved at binde den i buketter, der skylles og duppes tørre. Pak dem godt ind i en lufttæt boks eller en frysepose. Du kan også tørre basilikum i ovnen ved 40-50 grader eller hænge buketter på et tørt og ventileret sted. Kom tørret basilikum i glas med tætsluttende låg. Fremstil basilikumeddike ved at fylde en flaske med skyllede kviste og hælde hvidvinseddike i, så basilikummen er dækket. Eddiken skal trække i mindst 4 uger.
Mynte
I krukke holder den sig bedst køligt i vindueskarmen, afskåret holder den sig bedst i køleskab. Mynte kan plantes ud og er en taknemmelig plante, der gerne breder sig med underjordiske rødder til mange store livskraftige planter. Skal planten stå udenfor i en potte, har den det bedst et skyggefuldt sted. Myntebuketter kan tørres i ovnen i 40-50 grader og gemmes i glas med et tætsluttende låg.
Citronmelisse
I potte holder den sig bedst køligt i vindueskarmen, afskåret holder den sig bedst i køleskab. Citronmelisse kan plantes ud. Det er en staude, der kan gro på samme sted i mindst 20 år, og den kan også dyrkes i krukker, der sender skønne dufte ud over terrassen. Citronmelisse kan tørres i ovnen ved 40-50 grader eller hænges i buketter et ventileret sted. Citronmelisse kan også fryses eller anvendes til citronmelisseeddike. En flaske fyldes med friske, nye skud og dækkes med hvidvinseddike. Eddiken skal trække i 3-4 uger.