Kend dine bouquet garni og andre franske krydderbuketter
Bouquet garni
Et lille bundt urter, der koger med, når du tilbereder kød, der står og simrer.
Urterne er sammensat efter deres evne til at lade smagen udvikle sig ved lang tilberedning. Kan også bruges, når du tilbereder fisk eller skaldyr. Fransk løgsuppe, Boeuf Bourgignon, fond og fiskefond tilberedes med bouquet garni.
Den enkleste består af persille, en kvist timian og et laurbærblad, der kan suppleres med urter som porre, estragon, merian eller andre krydderurter. Bind urterne sammen med en snor eller læg dem i et kaffefilter.
Fines herbes
Urter, der er hakket fint, inden de bruges.
Fines Herbes er ikke beregnet på, at smagen skal udvikle sig ved lang tilberedning som ved Bouquet garni.
Den traditionelle blanding indeholder hakket kørvel, persille, estragon, purløg og dild, og den kan suppleres med timian, merian, løvstikke, basilikum, citronmelisse eller brøndkarse.
Bruges til pasta, i omelet eller som frisk drys på en varm suppe.
Herbes de Provence
En blanding tørrede urter, der vokser i Provence.
For eksempel timian, lavendel, rosmarin og merian, kan også indeholde laurbærblade.
Bruges i retter fra det sydfranske køkken som ratatouille, lam eller grillet kød, der gnides med urterne, inden det tilberedes.
Quatre épice
Betyder 4 krydderier og er en klassisk fransk blanding af 4 krydderuter, der gerne anvenes til skinke, i pølser, postejer eller til krydring af indmad.
Indeholder kværnede, hvide peberkorn, knuste nelliker, revet muskat og frisk revet ingefær.
Fælles for dem er, at de skal være kraftige krydderurter tl en kraftig råvare. Kan også sammensættes af rosmarin, timian, kommen og laurbær.
Kilder: Alle tiders kogebog, Wikipedia, Gyldendals åbne encyklopædi