Kend dine bouquet garni og andre franske krydderbuketter

Krydderbuketter fremhæver og understøtter smagen af gode råvarer, men hvad gemmer sig bag navnene på de klassiske krydderbuketter Bouquet garni, Herbes de Provence og Fines Herbes, og hvordan bruger du dem?

Herbes de Provence er klassiske urter fra Provence som her timian, rosmarin og laurbær.

Bouquet garni

Et lille bundt urter, der koger med, når du tilbereder kød, der står og simrer.
Urterne er sammensat efter deres evne til at lade smagen udvikle sig ved lang tilberedning. Kan også bruges, når du tilbereder fisk eller skaldyr. Fransk løgsuppe, Boeuf Bourgignon, fond og fiskefond tilberedes med bouquet garni.

Den enkleste består af persille, en kvist timian og et laurbærblad, der kan suppleres med urter som porre, estragon, merian eller andre krydderurter. Bind urterne sammen med en snor eller læg dem i et kaffefilter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fines herbes

Urter, der er hakket fint, inden de bruges.
Fines Herbes er ikke beregnet på, at smagen skal udvikle sig ved lang tilberedning som ved Bouquet garni.

Den traditionelle blanding indeholder hakket kørvel, persille, estragon, purløg og dild, og den kan suppleres med timian, merian, løvstikke, basilikum, citronmelisse  eller brøndkarse.

Bruges til pasta, i omelet eller som frisk drys på en varm suppe. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Herbes de Provence

En blanding tørrede urter, der  vokser i Provence.

For eksempel timian, lavendel, rosmarin og merian, kan også indeholde laurbærblade.

Bruges i retter fra det sydfranske køkken som ratatouille, lam eller grillet kød, der gnides med urterne, inden det tilberedes.

Quatre épice

Betyder 4 krydderier og er en klassisk fransk blanding af 4 krydderuter, der gerne anvenes til skinke, i pølser, postejer eller til krydring af indmad.

Indeholder kværnede, hvide peberkorn, knuste nelliker, revet muskat og frisk revet ingefær.

Fælles for dem er, at de skal være kraftige krydderurter tl en kraftig råvare. Kan også sammensættes  af rosmarin, timian, kommen og laurbær.

Kilder: Alle tiders kogebog, Wikipedia, Gyldendals åbne encyklopædi