Sådan får du en flot græsplæne uden gift

Græsplæner bliver af og til angrebet af mos og ukrudt. Ukrudtsmidler og plænerens er farlige for miljøet, men mos, mælkebøtter og ukrudt kan sagtens fjernes uden. Samvirke viser dig hvordan.
Græsplæne

Det tidlige forår er godt, hvis du skal fjerne mos og ukrudt fra din græsplæne. Husk at du ikke skal klippe plæne for kort de første gange.

Frem med riven

Vinteren betyder mindre sol og mindre varme, hvilket giver mos gode vækstbetingelser. Mos i græsplænen vokser bedst i skygge, og foråret betyder for mange haveejere, at det er tid til at bekæmpe mos i plænen. 

Små pletter med mos kan du klare ved at rykke mosset af ved hjælp af en rive med faste tænder og derefter efterså med græsfrø i de bare pletter.

Du kan med fordel gå i haven i marts og april for at fjerne mos. Efter et par tørre, let varme dage får mosset en lidt lysere farve og er lige til at rive op. 

Klip ikke græsset for kort

Græs kan sagtens tåle at blive klippet, men om foråret bør du give græsset tid til at få lidt længde og styrke. De første par gange skal plæneklipperen ikke sættes til den korteste klipning. På den måde kan græsset selv sørge for at mosset ikke får fat. Henad sommeren kan man igen sætte maskinen et hak ned hvis man absolut skal have en kort og ekstremt tæt plæne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stik mælkebøtter tidligt

Mælkebøtter i græsplænen stikkes, så roden skæres over 1/3 nede. Et mælkebøttejern koster kun omkring 50 kroner, men holder længe. 

Slå til mod mælkebøtterne tidligt om foråret – her har de ikke vokset sig store endnu og har forholdsvis lille styrke. Mælkebøttejernet eller en kniv stikkes ned langs stænglen, og du skal først skære et stykke under jordoverfladen. Sørg for at fjerne mælkebøtterne før, end de afblomstrer. 

Mælkebøtter kan med fordel fjernes på dage med fugtig jord. 

Kilde: Haveselskabet m.fl.

Læs mere om