Sådan får du det bedste brød, når du bager med fuldkorn
- Tilsæt rigeligt vand og lav nogle klæge, halvfaste deje. De grove kornsorter suger en del væske under hævningen.
- Tilsæt hele kogte kerner, der giver en god konsistens og smag.
- Spar på gæren og brug surdej, det hjælper hæveprocessen, så brødet bliver mere luftigt. Fuldkornsmel er tungere end hvidt mel. Det hvide i hvedemel indeholder mest gluten, og gluten danner det netværk, som luftbobler spærres inde i i en luftig dej, men du kan hjælpe dejens hæveegenskaber med en lang hævetid.
- Brug halvt hvedemel og halvt rugmel de første gange, så du gradvis lærer fuldkornsdejen at kende og finder ud af finesserne i at få fuldkornsdej til at hæve godt.
- Ælt længe og grundigt, så bliver brødet ikke usammenhængende og smuldret. Dejen har en god konsistens, når den er for blød til at kunne slås op, men for fast til at kunne hældes.