Sådan bruger du resterne af wasabi, fiskesovs og karrypasta

Har du rester stående fra asiatisk madlavning? Lad ikke fiskesovs, karrypasta eller wasabi stå og blive hyldevarmere i køleskabet. Her er nogle gode forslag til, hvordan du får brugt rester af specialiteterne.

Wasabi kaldes for japansk peberrod og er ofte lavet af peberrod, sennep og grøn farve. Den er vildt stærk, brug den i små doser i creme til laks eller sandwich, når du ikke lige har lyst til sushi.

Fiskesovs

Fiskesovs fremstilles af saltede og gærede fisk og skaldyr. Fiskesovs bruges som krydderi i Thailand, Vietnam, Laos og Cambodia. Den fremhæver smagen af madens øvrige ingredienser og giver den eftertragtede, fyldige umami smag. Brug fiskesovs som:

 

 • Salt

 

Fiskesovs er alternativ til salt med en mere rig smag, end saltet har. Brug den i varme retter, hvor du ellers ville bruge salt eller bouillonterning.

 

 • Når maden skal have mere smag

Lad fiskesovs fremhæve smagen i supper og sammenkogte retter med kylling, fisk, svinekød og oksekød. Fiskesovs giver en fyldig umamismag.

 

 

 • Wokmad

 

Et par teskefulde fiskesovs løfter smagen. Fiskesovs passer som hånd i handske til alle wokretter.

 

 • Marinader, dressinger

 

 

Et enkelt dryp eller to giver karakter i marinaden, dressinger, men kun en smule, så fiskelugten holdes i ave. Hvis du blander lidt wasabi med sojasovs og honning, har du en perfekt marinade til kylling.

 • Nem asiatisk suppe

Kog en dåse kokosmælk op med vand. Tilsæt tynde skiver af gulerod, kylling i strimler og klippet purløg og smag til med karrypasta, fiskesovs og revet ingefær.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Karrypasta

Karrypasta er et stærkt blandingskrydderi, som består af de samme ingredienser som almindelig karry. Desuden er der chili i karrypastaer, som giver dem en stærk og brændende smag. Nogle ingredienser i karrypasta er friske, derfor får pastaen konsistens som en fast cremet masse. Grøn karrypasta er den mildeste. Gul er medium, rød er den stærkeste.

 • Wokmad

Karrypasta er selvskrevet i wokmad og thaimad. Pas dog på, at den stærke røde karrypasta ikke bliver altdominerende.

 • Boller i karry

Brug også karrypasta i klassikerne kylling i karry og boller i karry, kål i karry og til sammenkogte retter, hvor du ellers ville bruge almindelig karry. 

 • And og lam

And og lam er kød med en karakterfuld smag, der giver godt modspil til karrypasta.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Wasabi

Wasabi kaldes også japansk peberrod, den er kommet til os som en uundværlig ingrediens til sushi, og mange wasabiprodukter er lavet af peberrod tilsat sennep og grøn farve i stedet for den sjældne wasabirod. Ligesom peberrod skal wasabi bruges forsigtigt.

 • Sandwich

Rør en knivspids wasabi i flødeosten eller dressingen, når du laver sandwich.

 • Dip til grøntsagsstave

Lav en skarp dip til grøntsagsstavene af hytteost, wasabi og lidt citronsaft.

 • Til laks

Rør en creme til den stegte eller ovnbagte laks af cremefraiche og wasabi. 2 tsk. wasabi til 2 dl creme fraiche

Kilde:

”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009, Coop Sverige, Karolines Køkken.