Sådan begrænser du mængden af hundehår

Alle hunde fælder. Nogle gange mere end andre gange, og nogle racer mere end andre racer. Men mængden af hundehår i krogene kan begrænses.

Stor forskel på pelsen

Hvis man anskaffer sig en Collie eller en Labrador, kan det måske komme som lidt af en overraskelse, at der kan følge en anseelig mængde hundehår med, som på ingen tid samler sig i alle hjørner og kroge.

»Der er stor forskel på, hvor meget pels de enkelte racer har. Hvis man køber en hund, der er avlet til at leve og arbejde udenfor, vil den have en kæmpe pels og meget underpels.

Hunden fælder fordi den ikke behøver pelsen

Når man tager sådan en race med indenfor i de varme stuer, vil hunden begynde at fælde, fordi den ikke har brug for al den pels. Der er noget, der er givet fra naturens side, som man ikke kan lave om på,« fortæller dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen, der har speciale i familiedyr.
Alle hunde har to perioder om året, hvor fældningen er særlig slem.

»Sommerpelsen skifter hundene i løbet af efteråret. Derefter begynder de at sætte vinterpels, og her burde der være en periode, hvor de ikke fælder så meget, før de smider vinterpelsen igen til foråret,« siger hun.

Her er hendes bedste råd i kampen mod hundehår:

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Giv hunden et godt foder

Foderets kvalitet betyder lige så meget for hunde og deres pels, som sund mad betyder for mennesker. Hvis hunden fælder meget, er det en rigtig god idé, at give den omega-3 og omega-6 fedtsyrer i form af diverse animalske olier som for eksempel lakseolie. Allerede i løbet af en måned vil man kunne se, at hundens pels bliver sundere.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Børst hunden grundigt og regelmæssigt

Brug eventuelt en kam af mærket ’Furminator’, der er særlig effektiv. Tag evt. kammen med, når I går tur med hunden, og red hunden udenfor. Så slipper man for hundehår inden døre, og fuglene har lidt til at bygge rede af.

Brug en sæbefri shampoo

Vask hunden, når fældeperioden er på sit højeste, og red pelsen igennem, før shampooen skylles ud. På den måde får man alle de døde, løse hår af. Den sæbefri shampoo, der er baseret på havremel, ødelægge ikke hudens eget, naturlige fedtlag. Almindelig shampoo kan bare gøre problemet værre.

Hos dyrlægen kan man få råd og vejledning til foder, olie og shampoo

Hvis pelsproblemerne fortsætter, kan det være en allergi over for for eksempel husstøvmider, lagermider eller fødevarer, som man må tale med sin dyrlæge om. 

Læs mere om