Så tit skal du skifte karkluden

Bakterier har brug for vand for at formere sig, og en fugtig karklud kan blive en rigtig bakteriebombe. I årevis har rådet lydt, at du skal skifte karklud 1 gang om dagen, men i mange tilfælde er 1 gang om dagen for lidt. Læs her, hvor tit karkluden skal skiftes, hvis man følger råd fra Sundhedsstyrelsen og forskere.
Blomstret karklud hænger i køkkenvasken

Det er ikke altid nok at skifte karkluden én gang om dagen. Bruger du kluden til råt kød, æg eller dej, skal du skifte karkluden oftere. 

Du skal skifte karklud tit

Skift karklud 1 gang om dagen. Sådan har rådet i årevis lydt, når det gælder om at sikre god hygiejne i køkkenet, men det kan ofte være nødvendigt at skifte karkluden flere gange om dagen!Du skal smide karkluden til vask med det samme, hvis du har brugt den til:

  • Rå æg (også til at tørre fingre i, hvis du har slået æg ud i en fars eller i dej)
  • Råt kød (eller til at tørre kødsaft af fingrene)
  • Råt fjerkræ
  • Rå fisk
  • Grøntsager, du ikke har skyllet grundigt først, og hvor der er jord tilbage på bord eller skærebrættet, når du tørrer det af

Karkluden bør vaskes på mindst 60 grader – og helst en regulær kogevask, hvis den har været brugt til at tørre kødsaft op med. 

Du kan skifte karklud sjældnere, hvis…

Bruger du ikke karkluden, men køkkenrulle til æg og kødsaft, kan du nøjes med at skifte karkluden 1 gang om dagen. Tørrer du kun krummer væk fra bordet eller fjerner en kafferand, der hvor der har stået en kop, kan du nøjes med at skifte karklud med et par dages mellemrum. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Så tit skal du skifte viskestykker

Viskestykker, du kun bruger til at tørre ren opvask af med, bliver ikke særligt beskidte og kan derfor bruges i en halv eller en hel uge. Bruger du viskestykkerne til andet end aftørring af opvasken eller det service, der kommer ud af opvaskemaskinen, bør viskestykket skiftes hver dag. Husk, at viskestykker altid bør vaskes på mindst 60 grader. Er der kødsaft på viskestykket, bør du give højere temperatur. 

Læs mere i Sundhedsstyrelsens råd til bedre hygiejne i hjemmet

 

Karkluden skal hænges til tørre

Når du er færdig med at bruge karkluden og ikke smider karkluden til vask, skal den skylles i meget varmt vand, anbefaler Sundhedsstyrelsen. 

En karklud skal også hænges til tørre, hvis du vil bruge den igen. Bakterier har nemlig brug for fugt for at formere sig, og jo hurtigere du kan få karkluden tør, jo færre bakterier dannes i kluden. En karklud, der hænger til tørre over vandhanen,  tørrer hurtigere og bedre end en, du har efterladt knuget sammen på køkkenbordet. 

Vask karkluden rigtigt

Karkluden kan som udgangspunkt vaskes ved 60 grader med et standard vaskemiddel. Langt, langt de fleste bakterier og pletter fjernes, når du vasker med almindeligt vaskemiddel og på en temperatur over 60 grader. 

 

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Rådet for Bedre Hygiejne, Good Housekeeping Institute 

Læs mere om