Rom i glasset er den nye glæde

Mørk sydamerikansk rom er den nye bølge inden for spiritus, og med sin styrke, fedme og sødme vil den være en kær gæst på mangt et julebord.

Lad os se bort fra lys rom, f.eks. Bacardi, der blandes med cola eller indgår i andre drinks. Al respekt for den type alkohol, men det vil være skammeligt at mixe en 23 år gammel Ron Zapaca fra Guatemala med sodavand.

Whisky var meget populært i 1990'erne

I 1990’erne var skotsk single malt whisky det store vækstmarked. Folk blev specialister, der gjorde sig umage for at lære navne på destillerierne på samme måde som franske vinslotte, der blev arrangeret smagninger og etableret whiskyklubber, hvor samlere kunne udveksle synspunkter om forskellen på Highland Park og Lagavullin.

For den skotske whiskyindustri var det et sandt mirakel, for indtil da fandtes der stort set kun blended whisky, hvor de enkelte destillater indgik som smagselementer. Det, der før havde været en ingrediens, blev ophøjet til mærkevarer.

Blot var der en skavank ved single malt: den vandt ikke mange kvindelige beundrere. Her har rom gode muligheder.

Rommen er sød med glød

Det første indtryk er sødmen, der med nuancer af nødder, karamel, vanilje, kakao og eksotiske frugter breder sig velbehageligt i munden. Vist er det stærk spiritus, der holder en alkoholstyrke på 40-45 procent, men uden den skarphed, som kendetegner cognac. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nip til rommen

Rom skænkes ved rumtemperatur i små tulipanformede glas. Man nipper til den, hver mundfuld fylder munden med en nærmest flødeagtig fylde. Som ledsager til en god kop kaffe kan rom sagtens klare sig, men måske skal man drikke kaffen først og rommen bagefter – det er en smagssag. Rom er nærmest flydende konfekt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rommen skabes af sukkerrør

Cuba, Den Dominikanske Republik, Jamaica og Venezuela  er blandt de lande, der oplever et eksporteventyr. Her dyrkes sukkerrør i stor stil, og de er den råvare, som rommen skabes af. 

Enten i form af saft eller som melasse, restproduktet fra sukkerproduktionen, der gærer til en slags vin med 8-9 % alkohol. Denne væske destilleres, så den har en styrke på 90 %, og den afsindigt stærke rom lagres på egetræsfade ligesom cognac eller whisky.

Her modnes den af varmen og luftfugtigheden, og en del fordamper. Derfor vælger nogle romproducenter at flytte tønderne op i bjergene, hvor klimaet er køligere. Når rommen skal tappes på flasker, fortyndes den med vand.

Du kan finde en god rom fra 250 kr. og opefter

God mørk rom ligger i samme prisleje som cognac og whisky. I prislejet mellem 300 og 400 kr. er udvalget bredt, og det er svært at anbefale det ene mærke frem for det andet.

Smagsnuancerne er forskellige, men man må selv prøve sig frem. Man risikerer ikke at blive skuffet, for der er glød og gods i alle flasker. Rom, Ron, Rum og Rhum – kær drik har mange stavemåder. 

Blandt de mest populære er Ron Zacapa Gran Reserva 23 år fra Guatemala og Matusalem Rum Gran Reserva fra Den Dominikanske Republik. Havana Club, lagret i 7 år, er også en stor nydelse. 

Hansen er fin til toddy

Vi kommer til at høre mere om rom i de kommende år, og der vil opstå romklubber og blive holdt messer med flere hundrede mærker, der hver især vil bejle til vores nysgerrighed.

Der er sket meget, siden Hansen var det eneste mærke, danskerne kendte. Og den eksisterer stadig og er fin til en toddy med kogende vand.

Læs mere om