Prøv mørk rom, det er sødt og blødt til salt og bittert

Et glas rom til desserten i stedet for hedvin er absolut en mulighed. Det er især godt til det salte og bitre. Her giver vi dig her nogle flere ideer til, hvad du kan servere til et glas rom.

Rom og mørk chokolade med højt kakaoindhold danner en smagskombination med kontrast, når det bitre og søde mødes.

  • Kan man for eksempel nyde rom til risalamande med kirsebærsovs? Ja, det kan man godt prøve, men det bliver lige lovlig sukkersødt. Gem hellere flasken til kaffen.
  • Rom vil stå godt til en julekage, der er fuld af nødder, mandler, tørrede frugter og sukat. En verdenskendt specialitet er baba-au-rhum, hvor en sandkageagtig kage trækker i en sukkerlage med rom og serveres med frugtsalat.
  • Rom og mørk chokolade med højt kakaoindhold (fx 70 %) danner en smagskombination med kontrast, når det bitre og søde mødes. 
  • Rom og saltede, måske røgede mandler eller valnødder er en mulighed, mens det vil være synd at knase chips eller saltstænger.
  • Kan rom serveres til mad? Det er eksperimentet værd at prøve rom til en fed andepostej, hvor det salte og søde går op i en højere enhed. Små bidder spansk lufttørret Serranoskinke plus nogle gode oliven vil også fremkalde spændende smagsindtryk.
  • Blå ost som roquefort og tynde flager af parmesan vil blive overrasket over at møde den bløde, søde rom. Ikke alle ganer vil værdsætte den lille leg, men den er værd at prøve. 
  • På frokostrestauranter serveres gammel ost med fedt, sky, løgringe og en sjat rom - en gyser og glæde for ganen.

Læs mere om