Redaktionen anbefaler






Omfanget af skadevirkninger ved et dårligt psykisk arbejdsmiljø kender vi stadig ikke det fulde billede af. Men vi ved fra flere undersøgelser, at mobning har stor negativ indflydelse på vores helbred. En dansk undersøgelse fra 2015 peger blandt andet på, at risikoen for at udvikle depression er 9 gange større, hvis du jævnligt føler dig mobbet på dit arbejde.
Læs også: Sociale medier giver mobning en grovere tone
I modsætning til enkeltstående drillerier foregår mobning over længere tid, hvor man oplever ydmygende eller nedværdigende adfærd fra kollegaer og måske endda ledere.
»Negative handlinger og adfærd er rigtig svære at forsvare sig imod. Sådan noget som indirekte negative handlinger for eksempel sladder eller udelukkelse fra sociale fællesskaber,« fortæller Anne Lehnschau, der er seniorkonsulent og aut. erhvervspsykolog ved ArbejdsmiljøCentret, som hører til blandt de største autoriserede arbejdsmiljørådgivere i Danmark.
Omfanget af mobning
I 2016 viste en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at 12 procent af de danske lønmodtagere har været udsat for mobning - og knap 28 procent har været vidne til mobning på deres arbejdsplads.
En del af den mobning, som foregår på danske arbejdspladser, er ifølge Anne Lehnschau ikke nødvendigvis bevidste handlinger fra en gruppe medsammensvorne og “onde” kollegaer. Faktisk er der flere situationer, hvor mobning kan foregå ubevidst, og her kan du som god kollega være særlig opmærksom på, at man ikke medvirker.
For de fleste indeholder arbejdsdagen en række faste ritualer eller situationer, som alle kan føre til negative handlinger, hvis vi ikke er opmærksomme.
Det er for eksempel når …
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10