Menstruation: Det store røde tabu - 10 ting du ikke vidste...
1. Menstrua-shhhh…
I 1928 kunne man finde såkaldte stilhedskuponer fra det amerikanske firma Johnson&Johnson, der producerer hygiejneprodukter, i damebladene. Stilhedskuponerne kunne klippes ud og afleveres ved skranken på apoteket, så man ikke behøvede at sige ordene »bind« eller »tamponer« højt.
Faktisk skulle der gå flere årtier, før ordet menstruation blev brugt i en reklame for hygiejneprodukter. Det skete i en reklame for Tampax i 1985.
2. Menstruationskoppen vinder frem
Menstruationskoppen er blevet populær i løbet af de seneste par år ikke bare i Danmark, men i hele verden. Menstruationskoppen er imidlertid ikke en ny opfindelse. Faktisk blev menstruationskoppen, som vi kender den i dag, opfundet i 1930’erne i USA og markedsført nogenlunde samtidig med de første tamponer.
Koppen nåede dog aldrig at blive den store succes. Det skyldtes blandt andet, at mange kvinder havde svært ved at forholde sig til idéen om en indvendig menstruationsbeskyttelse, der kan genbruges.
3. Blåt blod
2010 var året, hvor man for første gang nogensinde illustrerede menstruation med rød væske i stedet for den sædvanlige blå.
4. Lad blodet flyde
I 2015 kom begrebet »freebleeding« på alles læber, da den amerikanske musiker Kiran Gandhi løb London Marathon med menstruationsblod ned ad lårene. Aftenen inden løbet opdagede hun, at hendes menstruation var begyndt, og da hun havde sat sig for at gennemføre løbet på den mest behagelige måde, ville hun ikke bruge tampon. Kiran Gandhi har udtalt, at hun også løb for sine medsøstre verden over, der ikke har adgang til tamponer.
5. Langtfra alle ved, hvad menstruation er
Viden om menstruation er sparsom i flere lande. Skolen underviser ikke i emnet, og man taler ikke om det i familien. Som resultat af tavsheden ved hver 3. pige i Sydasien ikke, hvad menstruation er, før de selv får det.
48 procent af kvinderne i Iran tror, at menstruation er en sygdom. Også i den vestlige verden er der brug for mere information om menstruation. En britisk undersøgelse fra sidste år viser, at 44 procent af pigerne ikke ved, hvad der sker med deres krop, når de får deres første menstruation.
6. Første blødning kommer tidligere
I midten af 1800-tallet var piger i gennemsnit 17 år, når de fik deres første menstruation. I dag er gennemsnitsalderen cirka 13 år. Hovedårsagen til, at piger i dag bliver kønsmodne tidligere, er blandt andet, at vi i dag får bedre og mere varieret kost og færre sygdomme, end vi gjorde for 150 år siden.
7. Tabu = menstruation
Ordet tabu stammer fra det polynesiske ord tapua, som flere kilder gennem tiden har peget på både kan betyde »hellig« og »menstruation«. Ordet blev første gang nedskrevet i 1770’erne af kaptajn James Cook under en rejse til øgruppen Tonga. I sin logbog beskrev kaptajnen tapua som et ord med en bred betydning, men at det indikerer, at noget er forbudt.
8. Menstruation er ikke kun blod
Menstruationsblod er ikke det samme som det blod, der pibler frem, når man skærer sig på en køkkenkniv. Undervejs i cyklussen bliver slimhinden i livmoderen tykkere, så et befrugtet æg kan sætte sig fast. Bliver ægget ikke befrugtet, vil vævet fra slimhinden, sammen med blodet fra nogle overfladiske blødninger i livmoderen, blive afstødt cirka 14 dage efter ægløsningen og komme ud i form af menstruation. Farven på menstruationen kan variere fra lys rød til sortbrun.
9. Menstruation får piger til at skippe skolen
UNESCO anslår, at hver 10. pige i Afrika går glip af én eller flere skoledage om måneden på grund af menstruation. I nogle lande er tallet højere. I de landlige områder af Indien dropper mere end hver 5. pige helt ud af skolen, når de når puberteten, fordi de ikke har adgang til toiletter eller hygiejneprodukter.
10. Ikke alle har råd til bind og tamponer
Høje priser på bind og tamponer betyder, at piger mange steder i verden ikke har råd til at prioritere hygiejneprodukter i budgettet. Det er blandt andet tilfældet i Indien, hvor kun 12 procent ud af de i alt 355 millioner menstruerende piger og kvinder bruger bind, når de bløder. Én af årsagerne til de høje priser på bind og tamponer er blandt andet, at produkterne i mange lande, herunder Danmark, ikke er fritaget for moms. I Storbritannien har supermarkedskæderne Tesco og Waitrose for nylig valgt at sætte prisen på bind og tamponer ned med, hvad der svarer til momsen.