Drop menstruationen, hvis du er træt af at bløde

Gider du ikke at bløde hver måned, kan du nemt vælge blødning fra. Menstruation er hverken sundt eller nødvendigt.
P-piller

Man skal altid kontakte sin egen læge eller en gynækolog, før man begynder at tage p-piller kontinuerligt.

Kvinder kan nemt vælge menstruationen fra

»Der er ingen grund til, at kvinder skal have menstruation. Der er kun to menstruationer, du behøver at have i dit liv. Og det er, når du vil have dine to børn,« siger Charlotte Floridon, praktiserende gynækolog, formand for de praktiserende gynækologer DFKO, speciallæge og ph.d.

Hun afliver hermed myten om, at det er sundt eller nødvendigt for kroppen at bløde en gang om måneden. Hun kalder det en »helt vildt gammeldags opfattelse«, at mange både kvinder og læger tror, at kvinder skal udrenses, og at det er usundt at droppe blødningen.

P-piller er ikke kun prævention, men for alle, der ikke gider at bløde

P-piller er ikke kun for dem, der har brug for prævention, eller som har smerter eller andre gener i forbindelse med deres menstruation. Charlotte Floridon mener, at alle kvinder, der ikke vil bløde hver fjerde uge, skal have lov til at blive fri. Hun giver eksempler på, at hun har udskrevet p-piller til en 16-årig pige, der skulle til USA på udveksling og dyrke sport og derfor ikke havde lyst til at have menstruation.

»Jeg vil i også gerne udlevere p-piller til de kvinder, der i princippet ikke har brug for prævention, forudsat at de er informerede og ikke er i den gruppe, der er i risiko for blodpropper,« siger Charlotte Floridon.

P-piller er for de raske

Ikke alle kan få p-piller, fordi Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler p-piller til kvinder over 35-40 år, hvis de ryger, er overvægtige, får medicin, har forhøjet blodtryk eller har stofskiftesygdomme. Men langt de fleste kvinder, der ikke kan få p-piller, fordi de har andre risikofaktorer i deres liv, kan få hormonspiral.

Kvinder på p-piller skal tage dem uden månedlig pause

I Danmark tager cirka 370.000 kvinder p-piller, og cirka 60.000 tager andre former for hormonprævention, men langt de fleste danske kvinder på piller bløder en gang om måneden. Kun omkring 5 procent af disse kvinder tager p-pillerne uden stop, skønner professor i gynækologi på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard.

Charlotte Floridon har svært ved at forstå, at der ikke er flere kvinder, der tager p-piller kontinuerligt:

»Lægefagligt set er der ikke nogen fordele ved at have menstruationscyklus. Gynækologer er gode til at anbefale kvinder at tage deres p-piller uden pause, men de kvinder, der får deres p-piller hos den almen praktiserende læge, får sjældent anbefalet at tage deres p-piller kontinuerligt. Formentlig skyldes det, at de praktiserende læger ikke har en vejledning om dette«.

Derfor tror kvinder, de skal holde månedlig pause på p-piller

Grunden til, at flertallet af kvinder på p-piller stadigvæk bløder en gang om måneden, er et kulturelt og religiøst hensyn, der eksisterede, da p-pillen blev opfundet i 1950'erne. Dengang besluttede man at udløse en "menstruation" hver fjerde uge, fordi opfinderne af pillen John Rock og Gregory Pincus mente, det ville være betryggende for kvinderne fortsat at have deres blødning, og fordi Rock ville vise, at p-pillen blot var en mere kontrolleret form for kalendermetode.

Faren ved p-piller er overdreven

Mange kvinder tror, at p-piller giver en øget risiko for kræft i brystet, men Verdenssundhedsorganisationen WHO forklarer, at der ikke er mere brystkræft blandt p-pillebrugere.

Der har også været skrevet meget om risikoen for blodpropper blandt p-pillebrugere.

»Faren angående blodpropper og p-piller er overdreven. Jeg mener, at i et totalregnskab vil kombinations-p-piller for de fleste være den bedste form for prævention, så længe man ikke er i gruppen med øget blodproprisiko,« siger Ole-Erik Iversen, professor emeritus og gynækolog ved Institut for Klinisk Medicin ved Universitetet i Bergen. Han har beskæftiget sig med brugen af p-piller i 40 år.

Risikoen for blodpropper i befolkningen er cirka 1 ud af 10.000 per år. Hos p-pillebrugere er der 4 ud af 10.000 der får en blodprop. Risikoen er størst i den første periode efter opstart med p-piller, herefter kan man regne med, at man ikke har øget risiko for en blodprop.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

P-piller mindsker risikoen for kræft

Der er mange positive ting forbundet med at tage p-piller, fortæller Ole-Erik Iversen. P-piller giver en nedsat risiko for slimhindeforandringer i livmoderen, livmoderkræft og kræft i æggestokkene. Kvinder, der tager p-piller, får også færre muskelknuder og polypper i underlivet. Hormonspiralen beskytter også mod kræft, men kun i livmoderhulen og ikke mod kræft i æggestokken.

Stabilt hormonniveau fjerner smerter og PMS Cyklusrelaterede udfordringer fører også for mange kvinder i 40'erne og 50'erne til blødningsforstyrrelser, der giver meget smertefulde ægløsninger, voldsomme månedlige blødninger og risiko for alvorlig jernmangel.

»Der går rigtig mange rundt, der ville have et helt andet liv, hvis de ikke havde alle de menstruationer. De unge piger med kraftige eller smertefulde menstruationer har skolefravær på grund af deres menstruation. De får også et helt nyt liv, når de får p-piller kontinuerligt. Fordi deres smerter ikke findes mere,« siger ph.d. og formand for de praktiserende gynækologer Charlotte Floridon, der også er bestyrelsesmedlem i gynækologernes videnskabelige selskab DSOG.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er ikke gratis at lave om på hormonbalancen i kroppen

Der er ingen, der præcis ved, hvad der sker i kvindens krop, når hormonbalancen ændrer sig i takt med kvindens cyklus. Men man ved, at ændringer i hormonniveauet i kroppen påvirker hjernens kemi og kroppens fysiologi. Når du tager p-piller eller har en hormonspiral, ændrer du på kroppens kemi. Ud over en lille, men dog øget risiko for blodpropper er der også de mindre bivirkninger af at ændre på hormonsammensætningen i kroppen. Det kan være uren hud, mindre lyst til sex eller svingning i vægt.

»Bivirkninger er heldigvis meget sjældne, og ofte forbigående,« siger Charlotte Floridon og fortæller, at det er ekstremt sjældent, at kvinder oplever p-pillerne giver dem mindre lyst til sex.

»P-piller kan i sjældne tilfælde svække lysten til sex, men de kan også opmuntre lysten til sex. Hvis en patient derfor oplever mindre lyst til sex, kan hun jo holde op med p-pillerne,« siger Charlotte Floridon.

Livmoder

For et par århundreder siden havde kvinder omkring 100 menstruationer i løbet af deres liv. Nutidens kvinder har omkring 450 menstruationer i løbet af livet. Det skyldes, at kvinder i dag kommer i puberteten tidligere og i overgangsalderen senere. Desuden fik fortidens kvinder langt flere børn og havde ikke menstruation, mens de var gravide og ammede.

 

Behold dit blod, det er fyldt med jern og andre gode sager

Den blødning, man fremprovokerer ved at holde en månedlig pause fra sine p-piller, er en kunstig menstruation og skyldes ikke, at kvindens egen cyklus fungerer. Når der kommer en blødning, er det, fordi man i en periode ikke får hormoner, og slimhinden derfor vokser.

»Det er ikke usundt, og det er unødvendigt at holde månedlige pauser fra p-pillerne. I løbet af et år tilfører man kroppen lidt flere hormoner, hvis man tager p-pillerne kontinuerligt. Men det betyder ikke stort. Man slipper til gengæld for at bløde og sparer blod og dermed også jern, og det er godt, fordi mange kvinder lider af jernmangel. Og så slipper man for at bruge bind og tampon,« siger Ole-Erik Iversen, professor emeritus og gynækolog ved Institut for klinisk medicin ved Universitetet i Bergen.

Det er ikke nemt at ændre anbefalingerne

Men i p-pillernes indlægssedler står der stadigvæk, at man skal holde en månedlig pause. Lægemiddelstyrelsen fortæller, at de af principielle grunde ikke kan anbefale andet end det, der står på indlægssedlerne, »men vi er opmærksomme på, at der findes nogen dokumentation for, at forlænget eller kontinuerlig behandling er effektiv, og at den kan indebære fordele for nogle kvinder. Derfor tager vi denne anvendelse til efterretning og finder ikke anledning til at advare mod den,« udtaler overlæge i Lægemiddelstyrelsen Jens Heisterberg. Hos Lægemiddelstyrelsen kan de altså kun anbefale den officielle produktinformation med en pause på syv dage inden for en 28-dages periode, fordi den vejledning afspejler de forsøg, der lå til grund for den oprindelige godkendelse af lægemidlet.

Producenterne af p-pillerne udtaler sig ikke om emnet

Samvirke har haft kontakt til tre af de p-pilleproducenter, der sælger p-piller på det danske marked. Vi har spurgt dem, hvorfor der ikke allerede findes en p-pille på det danske marked, der netop anbefaler, at pillerne tages uden pause. Men p-pilleproducenterne kan kun svare, hvad der allerede står i deres indlægssedler, da det ellers kan opfattes som skjult markedsføring.

Medicinalvirksomheden MSD Danmark ApS, der repræsenterer p-pillerne Zoely, Marvelon og minipillen Cerazette, forklarer, at de vejleder kvinderne til en månedlig p-pillepause, fordi:

»Den dosering, der er angivet i produktresumeet og indlægssedlen, er den, der er godkendt af myndighederne, og som er baseret på kliniske studier. MSD kan ikke ændre i doseringsvejledningen, hvis der ikke foreligger kliniske studier. Hvis disse studier foreligger, skal de indsendes og godkendes af myndighederne, før der kan foretages ændringer i produktresume og indlægsseddel«.

De fleste p-pilleproducenter skriver dog i deres indlægssedler, at kvinder godt kan vælge at udskyde deres menstruation og undlade at holde pause fra pillerne. Men de skriver ikke, at dette kan gøres i det uendelige.