Melonguide: Kend din melon
Cantaloupe
Udtales cantalup. Skallen er nopret, og farven er gul eller lysegrøn. Cantaloupe betragtes af mange som den fineste melon på grund af en intens duft og smag. Smager bedst let afkølet.
Fin til udhuling med en melonkugler. Har smag og personlighed og passer godt til krydrede retter og kød.
Honningmelon
Den foretrukne melon til parmaskinke. Passer også fint sammen med andet røget kød eller fisk og krabbekød. Mild og sød, kan med fordel marineres i portvin eller cognac. Farven er citrongul eller mørk gul, skallen er glat og skinner lidt, formen er oftest aflang.
Kig efter de største. Jo større melonen er, jo bedre er smagen. Frugtkødet er hvidt eller lysegrønt og virker lidt gennemsigtigt. Der findes en variant af honningmelonen, som kaldes ananasmelon. Den smager svagt af ananas og dukker af og til op i handelen, men forveksles nemt med honningmelon.
Vandmelon
Danskernes mest populære melon. De første eksemplarer var mørkegrønne og kuglerunde. Efterhånden har vandmelonen fået mange udtryk. Skallen kan være ensfarvet eller mønstret. Farven varierer fra lys til mørk. Kødet er rødt, der findes dog enkelte varianter med gult frugtkød.
Fælles for vandmelonerne er, at de er kæmpestore, de største af dem vejer 15-20 kg. Smagen af vandmelon er mild og svagt sødlig. Vandindholdet er på 95 procent. Af meloner må vandmelonen være tørstslukker nummer 1.
Stor galia
Galila har noget cantaloupe i sine gener og ligner den. Farven er gulbrun og sjældnere grønlig. Skallen har et fint netværk, der normalt dækker hele overfladen. Der er ribber på langs af frugten, men de er svære at få øje på. Frugtkødet er saftigt, lysegrønt eller gulgrønt. Melonsmagen er sød og mild. Vandindholdet er over 90 procent, som er højt selv for en melon. Derfor er den en god tørstslukker.
Piel de sapo
Rynket og fuld af små grønne pletter. Mange kalder den derfor også for frøskindsmelon. Piel de sapo betyder skrubtudseskind på spansk. Den er sød, saftig og god til at slukke tørsten på en varm sommerdag.
Piel de sapo kan også bruges i frugtsalat og sammen med hindbær og andre bær. God til skinke, røget kød og fisk. Populær i Sydeuropa. De største smager bedst




