Derfor skal du vaske melonen
Pas på bakterier og virus på melonens skal
Meloner i både på et fad ser flotte og indbydende ud. Men hvis melonen ikke er vasket, før den er skåret i både, kan melonstykkerne inficere hinanden med sygdomsfremkaldende bakterier og virus, der kan findes på skallen. Meloner kan på skallen have både salmonella og norovirus, der kan give roskildesyge, så man får dårlig mave og diarré.
Pas på skærebræt, køleskab og når du skærer melon ud
Vask melonen, inden du lægger den i køleskabet, så den ikke inficerer andre fødevarer, er et af Signe Povelsens råd, når du skal håndtere en melon. Husk også:
- Hvis melonen ikke skal i køleskabet, så vask den, før den lægges på skærebrættet, så skærebrættet ikke videregiver infektionen.
- Når du skærer i melonen, er det vigtigt, at vaske melonen først, så salmonella og norovirus fra overfladen ikke kan blive ført med kniven ind i frugtkødet.
Vask også mango og al anden frugt, selvom frugten skal skrælles.
Frugt og grønt gør hvert år mange forbrugere syge, især frugt og grønt fra tredjelande, skriver Fødevarestyrelsen.
Der kan være en risiko for, at frugten og grøntsagerne kan være skyllet med vand fra et vandhul, der er forurenet af afføring fra dyr og mennesker, eller håndhygiejnen har ikke været i top i produktionsleddet til eksport. Det kan forurene melonen og andre frugter med bakterier og virus, som giver opkast og diarré. Meloner fylder meget i omsætningen og kan derfor være årsag til flere infektioner end andre typer frugt, men de samme hygiejneregler gælder for al anden frugt, for eksempel mango, kiwi, passionsfrugt og papaya. Du bør også skylle bananer, du måske vil skære i skiver og servere med skræl på.