Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det bøf stroganoff
Bøf Stroganoff
Bøf stroganoff er skal efter sigende være opstået i starten af 1800-tallet, og man mener, den velsmagende gryderet med strimlet oksekød er opkaldt efter Stroganoff-familien, som byggede sin formue på handel og landbesiddelse og i flere århundreder var blandt Ruslands allerrigeste.
Det fortæller madhistoriker Nina Bauer:
»Det har været en meget almindelig tradition i Rusland blandt kokke, at de har opkaldt retter efter deres arbejdsgiver – eller også har arbejdsgiveren simpelthen bare taget æren for den.«
Mad med historier
Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan:
Cæsarsalat
Skipperlabskovs
Russisk og italiensk salat
Janssons fristelse
Knepkager
Dyrlægens natmad
Amagermad
Arme riddere
Benløse fugle
Skabt i den sibiriske kulde
Retten kan være blevet til under Napoleonskrigene, og der knytter sig en god historie til dens oprindelse, fortæller Nina Bauer.
»Den handler om, at en af de her Stroganoff’er var udstationeret i det kolde Sibirien. En dag opdager hans kok, at kødrationerne er bundfrosne og derfor meget svære at have med at gøre. Derfor er han nødt til at skære meget tynde skiver af kødet, ligesom vi kender det fra retten i dag,« siger hun.
Bøf Stroganoff er herefter blevet taget med tilbage til det civiliserede Rusland og udbredt. Bøf Stroganoff kom til England i mellemkrigstiden, og efter Anden Verdenskrig tog de amerikanske soldater den med sig til USA.
”Det er med andre ord en ret, der er rejst med krigene,” siger Nina Bauer.