Må man være topløs på stranden?

Generelt er det tilladt både at være topløs og at bade nøgen, når man er på stranden. Selvom man kan opleve lange blikke og rynkede bryn, er der altså intet i vejen for, at man smider kludene i sommervarmen. Der findes nemlig ingen lovgivning i Danmark, der direkte begrænser vores nøgenhed.

Alene det at være nøgen kan aldrig blive betragtet som blufærdighedskrænkende i juridisk forstand.

Når solen bager, iler vi til stranden for at blive kølet i bølgerne og for at få solbrun hud. Selvom de fleste kvinder er mere tildækkede end mænd, når de færdes på stranden, er der ikke noget juridisk forkert i hverken at have bare bryster eller i det hele taget at være nøgen.

Der er 2 paragraffer i lovgivningen, der omhandler offentlig nøgenhed, men de træder kun i kraft, hvis man ikke opfører sig som enhver anden tilforladelig badegæst. Det er nemlig ikke nøgenhed i sig selv, der er problematisk.

Lovgivning om blufærdighedskrænkelse

I straffelovens paragraf om blufærdighedskrænkelse står, at man kan straffes, hvis man forsætligt krænker eller forarger andre med sin nøgenhed. Da man næppe smider bikinitoppen med det formål at provokere de øvrige badegæster, er det slet ikke noget, man behøver bekymre sig om.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Naturisternes normer for god opførsel

 1. Der gælder samme normer for almindelig opførsel på en nøgenbadestrand

  som på enhver anden strand.

   
 2. Opfør dig hensynsfuldt og respekter andre.

   
 3. Tænk på, at nøgenhed kan være uvant for påklædte badegæster. Vis med din opførsel, at du ikke ønsker at støde nogen, f.eks. ved at holde afstand til påklædte badegæster.

   
 4. Opfør dig, så dine hensigter ikke kan misforstås. Tænk på, at nogle nøgenbadere kan være følsomme over for at føle sig gloet på.

   
 5. At være nøgen på stranden er ikke en accept af at blive gloet på, blive udsat for andres seksualitet eller få seksuelle tilbud.

   
 6. Du er gået forkert, hvis du er kommet for at glo på nøgne mennesker eller har seksuelle hensigter.

Anvendelsen af loven om blufærdighedskrænkelse forudsætter i øvrigt, at der er tale om en seksuelt præget handling af en vis grovhed. Her snakker vi om, at man har sex til offentligt skue eller antaster andre med henblik på at provokere dem med sin nøgenhed. Alene det at være nøgen kan således aldrig blive betragtet som en blufærdighedskrænkelse i juridisk forstand.

Politiets ordensbekendtgørelse

I ordensbekendtgørelsen står, at det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse. Justitsministeriet udtalte imidlertid i 1976, at nøgenbadning og solbadning på stranden uden tøj ikke i sig selv kan anses for at være uanstændig opførsel.

Summa summarum er altså, at oplever du, at andre påtaler din nøgenhed som stødende, kan du roligt forklare dem, at det kan de ikke blive provokeret af, da du opfører dig som enhver anden badende gæst med det ene formål for øje at nyde vejret og vandet.Kilde: Danske naturister