Hold hunden i snor på stranden i sommerhalvåret

Skal hunden med på stranden mellem 1. april og 30. september, skal den være i snor. Det er lovpligtigt og skal beskytte både badende strandgæster og ynglende fugle.

Det ødelægger ikke hundens strandtur, at du har snor i den. Den kan sagtens blive stimuleret og aktiveret alligevel, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

På med snoren, når du lufter vandhunden om sommeren

Har du en rigtig vandhund, elsker den sikkert at løbe frit på stranden. Men i sommerhalvåret fra 1. april til 30. september skal du holde hunden i snor, når I går tur i sandet. Det fremgår af naturbeskyttelsesloven.  

Loven beskytter blandt andet de vilde, ynglende fugle, der findes på de danske strande i sommerperioden. De skal have fred til at passe deres unger uden at skulle frygte løse hunde. Vi mennesker kan ofte ikke se fuglene, men hundenes skarpe snuder kan nemt finde frem til dem.

En løs hund kan desuden være til gene for strandens badegæster.

Straffen for en løs hund

Lader du hunden løbe uden snor på stranden mellem 1. april og 30. september, bliver du straffet med en bøde, hvis det bliver anmeldt. Hvor meget bøden lyder på er usikkert, da der ikke findes specifikke retningslinjer på området.

Kilde: Naturbeskyttelsesloven og Rigsadvokaten

Hold øje med de lokale skilte

Som udgangspunkt må hunden gerne være løs på stranden i vinterhalvåret fra oktober til og med marts, så længe den ikke risikerer at forvolde skade på andre dyr eller mennesker. Der kan dog være undtagelser for specifikke strande, så det er en god idé at holde øje med den lokale skiltning på stedet. På nogle strande er det f.eks. forbudt at tage hunden med hele året rundt.

Hunden kan stadig få en god strandtur

Selvom det for hundeejere måske kan virke ærgerligt at skulle holde hunden i snor på stranden om sommeren, ødelægger det ikke hundens strandtur. Uanset om hunden er i snor eller ej, kan en tur på stranden give hunden en masse nye sanseindtryk, som stimulerer og aktiverer den. Derudover giver en gåtur i sand og vand god motion.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold altid hunden i snor i naturen

Som udgangspunkt skal hunden altid være i snor, når du går tur med den i naturen. Hunden kan nemlig stresse og jage det vilde dyreliv, hvis den løber frit. Du kan også risikere, at den er til gene for andre, der færdes i naturen. Selvom hunden generelt er fredelig, kan den let komme til at forskrække en hest eller en cyklist.

Vil du gerne slippe din hund fri i sommerhalvåret, kan du gøre det i en af de mere end 200 hundeskove, der findes i Danmark. Her behøver hunden ikke være i snor, så længe du har fuldt herredømme over den. Det betyder, at du skal have så tæt kontakt til hunden, at du med det samme kan standse den, hvis den f.eks. angriber mennesker eller andre dyr. Du skal også kunne sørge for, at den ikke generer andre gæster eller jager eller truer skovens vilde dyreliv. Hunde, som ikke kommer med det samme, når ejeren kalder, skal føres i snor eller holdes ved fod – også i hundeskovene.

Kilder: Dyrenes Beskyttelse, Naturstyrelsen og www.retsinformation.dk 

Læs mere om