Må man rense ører med en vatpind?

En vatpind kan skubbe ørevoksen endnu længere ind i øret, lyder myten. Og ganske rigtigt skal man holde vatpinden langt væk fra sine ører, for det kan skabe propper. Og øret renser helt naturligt sig selv
Vatpind renser øre

Spar på vatpindene, de er ikke nødvendige

Ørevoksen kommer selv ud

Masser af mennesker bruger vatpinden til at rense deres ører, uden at det giver problemer, men for andre resulterer det i irriterende propper og er desuden helt unødvendigt.

»Ørevoksen kommer faktisk ud af sig selv, hvis man lader den være,« fortæller Steffen Ørntoft, der er speciallæge i øre-, næse-, og halssygdomme, og forklarer, at huden i ørerne så vel som på resten af kroppen udskiller døde hudceller.

De døde øregangsceller bevæger sig lige så stille ud af øregangen og fungerer på den måde som et transportbånd ud af øret for den gullige, fedtede ørevoks, nogle af os ellers dagligt jager med en vatpind.

Man behøver ikke rense ører

Vatpinden, der stikkes langt ind i øregangen, modarbejder nemlig ørets naturlige transportbånd og skubber ørevoksen ind i øret igen, og så kan der dannes en prop, som det i værste fald kan kræve et besøg hos lægen at komme af med igen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er forskel på vores ørevoks

Noget er meget gult og næsten flydende, mens andet er stift, næsten sort. Det skyldes etniske forskelle. Mange personer af asiatisk afstamning har meget tør og skællende ørevoks.

»Normalt behøver man ikke at rense ører. Det er en misforstået form for hygiejne, at ørerne skal være helt rene,« forklarer Steffen Ørntoft, men uddyber, at det ikke skader at rense den del af øret, man kan se.

Det yderste kan tages med vaskekluden eller et stykke toiletpapir, mens det inderste af øret skal have lov at passe sig selv.

Det er både voksne og børn, der kommer ind med vokspropper i ørerne eller irritationer i øregangen, fordi de har brugt en vatpind til at rense med, fortæller Steffen Ørntoft.

Hvis man gerne vil rense sine ører, er det bedste at dryppe ørerne med et præparat, der kan opløse ørevoksen, og så skylle den ud efter et par minutter.

Ørevoksen giver dig en naturlig beskyttelse

Ørevoks hedder også cerumen, og det er en form for gulligt fedtstof, som huden i øret selv producerer, ligesom eksempelvis huden i hovedbunden også danner fedtstoffer, så håret kommer til at føles fedtet i løbet af et par dage.

Ørevoks dannes af en slags svedkirtler i det inderste øre. Voksen fungerer som ørernes naturlige beskyttelse mod blandt andet bakterier, insekter, svampeinfektioner og vand.

Læs mere om