Kræsne børn? Skab feriestemning ved middagsbordet - og andre gode råd til at styrke madmodet
Børn er mere nysgerrige, når de er ude
Prøv at tænke efter: Har du oplevet dine børn være mere tilbøjelige til at smage noget nyt, når I har været ude at rejse eller på ferie? Sådan kan det nemlig ofte være, siger Bente Svane Nielsen, der er programchef for Coops madprogram for børn og unge, GoCook.
»Vi hører tit børn sige, at det er, når de har været på ferie eller på restaurant – eller bare når de har været på besøg hos nogle venner – at de er blevet mødt af noget nyt mad, som de synes var spændende. Det er med til at pirre nysgerrigheden, når maden bliver præsenteret i et nyt lys, og der ikke er et fokus på, at nu skal man også huske at spise sine grøntsager.«
Feriestemningen – måske kombineret med farverige omgivelser i et andet land – langt fra hverdagens trummerum er med andre ord et godt udgangspunkt for at udvikle madmodet hos dit barn.
»Det, der måske kan være et konfliktfyldt rum derhjemme omkring maden, det forsvinder lidt, når man er ude at rejse eller på restaurant. Det er ferie, det er hyggeligt, man har mere tid og overskud end normalt, og så er man måske også mere åben for at smage på noget, man ikke er vant til at spise,« siger hun.
Skab feriestemning derhjemme
Men hvad så, hvis man gerne vil have sine børn til at smage på f.eks. kål, men ikke lige har hverken tid eller økonomi til at flyve familien til Asien og finde en lokal restaurant med kål på menuen?
Der er meget, man kan gøre derhjemme for at skabe et rum, der stimulerer børnenes nysgerrighed og madmod, siger Bente Svane Nielsen. Find for eksempel en børnevenlig udgave af hjemmelavede forårsruller eller stegte nudler. Tag et kort eller en globus frem og tal om, hvor retten kommer fra. Sæt asiatisk musik på, og prøv at spise retten med spisepinde. Og hvorfor ikke prøve at spise på gulvet i skrædderstilling, som der er tradition for nogle steder i Asien.
Vær forberedt på, at dit barn ikke nødvendigvis synes om maden. Men har det været med på rejsen, vist interesse for og smagt på retten, er det en succes i sig selv og en positiv oplevelse, der styrker selvtilliden og åbenheden over for nye smage og konsistenser. Næste weekend kan I »rejse« til en ny destination med spændende mad på menuen.
3 råd, der kan øge dit barns madmod
1. Undgå at stemple dit barn som kræsent: En meget almindelig faldgrube er, at man kommer til at kalde sine børn for kræsne, hvis de afviser maden. Men på den måde risikerer man at give børnene et prædikat, som de kan komme til at dyrke ubevidst eller bevidst. Tal i stedet om at, at det er helt normalt, og at man nogle gange skal smage noget mange gange,
før man kan lide det.
2. Inddrag dit barn i madlavningen: Når dit barn er med til at bestemme menuen, når I sammen tilbereder og taler om råvarerne, og når barnet får lov til at smage maden til med f.eks. chili eller andre krydderier, så føler det både ejerskab og ansvar. Begge dele er med til at skærpe barnets interesse og nysgerrighed. Måske vil du opleve, at barnet hapser gulerødderne i sig i rå form, men ikke bryder sig om dem, når de er tilberedt. Det er helt o.k. – og helt normalt. Ofte er det nemlig konsistensen, børnene ikke bryder sig om, men skal have tid til at vænne sig til
3. Leg rollelege: Det kan godt være, din teenager står af her, men små børn synes, det er sjovt at lege rollelege. Giv dit barn en tehætte på hovedet som kokkehue og lad det være køkkenchef, så kan du være assistenten. Eller lad barnet være tjener, der præsenterer og serverer maden. Igen er formålet at stimulere barnets nysgerrighed gennem legen.
Kilde: Bente Svane Nielsen, programchef for Coops madprogram for børn og unge, GoCook.