mad

Kartoffelmospulver eller spaghetti, hvad er sundest?

Hvid spaghetti og kartoffelmos på pulver er lette valg, selvom der findes sundere alternativer. Vælg spaghetti for at få det reneste produkt.

Fuldkornspasta og hjemmelavet kartoffelmos er klart at foretrække, men skal det gå stærkt, anbefaler eksperten hvid pasta frem for pulverkartoffelmos.

?

Når jeg laver mad til mig selv, vil jeg gerne have mange grøntsager, men vil også gerne have noget til. Derfor dette lidt skøre spørgsmål om lette løsninger: Hvad er sundest: hvid pasta eller kartoffelmos lavet af pulver? Jeg er naturligvis klar over, at fuldkornspasta, fuldkornsris og kartofler er at foretrække, men ovenstående alternativer får store mængder grøntsager til at glide ned.
 

Bente Bjørnskov

Svar fra Mia Kristensen

Både kartoffelmospulver og spaghetti er forarbejdede produkter. Hvor man i den hvide spaghetti bruger sigtet mel uden kornets klid og kim, har man i mospulveret tørre og granulerede kartofler, som er blandet med bl.a. stivelse og mælkepulver. Der er ingen tvivl om, at fuldkornsspaghetti eller hjemmelavet kartoffelmos vil have både en bedre næringsværdi (flere kostfibre, vitaminer og mineraler), og en højere spisekvalitet (mere smag og bedre konsistens).

Når det så er sagt, så vil jeg mene, at den hvide spaghetti er at foretrække, da det er et renere produkt, ikke indeholder tilsætningsstoffer (aroma, emulgator mv.) og er mindre forarbejdet end de typiske kartoffelmospulvere på markedet.

Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Københavns Professionshøjskole. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om