Kan usynlig neglelak bruges mod indbrud?

En ny type usynlig mærkning kan hurtigt spore stjålne genstande tilbage til ejeren. Læs hvad usynlig mærkning er, og hvordan du bruger det.
Mandehønder er ved at dirke en lås på en hoveddør op

Usynlig mærkning er nyt i Danmark, så hverken politi eller sikkerhedsbranchen har endnu så mange erfaringer.

Usynlig pen, Smart Water og DNA-mærkning

Det er (produkt)navne på usynlig tyverimærkning af dine værdigenstande, som kan hjælpe politiet med at opklare tyveriet, og gøre det nemmere for dig at få dine ting tilbage, hvis du har haft indbrud. Den usynlige tyverimærkning kaldes også populært usynligt neglelak.

Hvad er usynlig mærkning?

Usynlig mærkning kan ud over en usynlig pen også være en unik væske, som indeholder kunstigt DNA og for nogle producenters vedkommende mikrodots. Der er typisk tale om meget små partikler, der indeholder et antal cifre eller bogstaver, som fastgøres til værdigenstanden med en lim, der i tørret form er usynlig.

De meget små partikler er kun synlige ved brug af ultraviolet lys. Så hvis politiet har mistanke om stjålne genstande, kan de belyse dem med UV-lys, hvilket vil afsløre, om de er mærket med den usynlige 'neglelak'.


Cifrene/bogstaverne i partiklerne kan kun ses gennem et kraftigt forstørrelsesglas og er en entydig identifikation, der via producentens database kan oplyse om ejerens identitet.

Sådan får du fat i usynlig mærkning

Forskellige firmaer - fx Dansk Alarm Sikring og Safegroup - sælger den usynlige mærkningsordning kaldet SelectaDNA, mens SmartWater Technology sælger SmartWater, som er en usynlig fluorescerende væske med en metalkode.

Et sæt med usynlig mærkning indeholder typisk:

  • Flaske med den unikke væske.
  • Podepind til at påføre væske.
  • Advarselsskilte til dine ejendele.
  • Vindues- og dørmærkater.
  • Oplysninger om, hvordan du registrerer dine ejendele.

Mange fordele ved tyverimærkning

Ifølge Rigspolitiet, Det Kriminalpræventive Råd og Sikkerhedsbranchen er alle former for tyverimærkning gode. 
Forsikring & Pension har gennemgået 7 forskellige former for mærkning - bl.a. usynlig mærkning, gravering og chipmærkning. Fordelene ved tyverimærkning er bl.a., at det:

1.    Virker præventivt og afholder tyve fra indbrud.2.    Afslører tyveriet, hvis tyven bliver standset af politiet på vej væk fra gerningsstedet.3.    Hjælper politiet med at bevise, at de fundne effekter er tyvekoster4.    Gør det vanskeligt for tyven at afsætte de stjålne effekter til en hæler.5.    Kan afsløre hæleren, der har købt de stjålne og mærkede effekter.6.    Giver politiet mulighed for opklaring af andre tyverier, fx ved ransagning i forbindelse med en anden forbrydelse.7.    Sikrer, at genfundne effekter kommer tilbage til den rette ejermand.

Er usynlig mærkning bedre end andre former for tyverimærkning?


Da der endnu ikke er fortaget uvildige, danske undersøgelser af effekten af usynlig mærkning i forhold til andre former for mærkning, vil hverken Rigspolitiet, Det Kriminalpræventive Råd eller Sikkerhedsbranchen anbefale den usynlige mærkning frem for andre former for mærkning som fx gravering, brændemærkning, chipmærkning og pålimede mærkater.

Alle produkter har til fælles, at de giver genstande et kendetegn, der typisk viser, hvem ejeren er, og som ikke kan fjernes uden at efterlade et spor.

Alle 3 parter er enige om, at mærkning af genstande og skiltning i form af mærkater og skilte på og omkring huset har en præventiv virkning.

Hvor kan du bruge usynlig tyverimærkning?

Usynlig tyverimærkning kan bruges på alle former for genstande fra computere, tablets, fladskærme, mobiltelefoner/smartphones og kameraer til musikanlæg, smykker, designermøbler og værktøj.

Du kan med fordel bruge usynlig mærkning på små værdigenstande, eller hvor en synlig mærkning vil få negativ indflydelse på den synsmæssige oplevelse, fx kunst og smykker.

En forhandler fremhæver, at usynlig mærkning også kan bruges udendørs til bl.a. at beskytte kabeltromler, kobber, kloakdæksler, elektriske ledninger, tagrender og statuer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mere erfaring med usynlig mærkning i udlandet

Ifølge SikkerhedsBranchen har Sverige og især England gode erfaringer med usynlig mærkning. I England er genstande blevet mærket i et helt boligkvarter. Efterfølgende blev der skiltet kraftigt med det, hvilket nedbragte antallet af indbrud markant.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)


Hvad koster usynlig mærkning?

Du kan gratis låne en kuffert hos det lokale politi med både usynlig pen (en permanent uv-marker-pen, hvis skrift kun kan ses i UV-belysning), el-gravør-ridsepen og skabelon. Du kan også bestille gratis klistermærker med Operation Mærkning til at sætte på døre og vinduer.

Ridsepen, brændemærkningsudstyr og usynlig mærkning-kit kan du købe hos en forhandler, som du kan google dig frem til. Prisen er fra 550 kr. og op.

Usynlig mærkning er nyt i Danmark, så hverken politi eller sikkerhedsbranchen har endnu så mange erfaringer. Dog samarbejder flere supermarkeder (Irma, Netto, Brugsen, Dagli’Brugsen og 7-Eleven) i Storkøbenhavn med 3 politikredse, Dansk Erhverv og SikkerhedsBranchen om et forsøg, hvor flygtende røvere ved butiksudgangen bliver ramt af DNA-spray, som personalet skal udløse. DNA-spray er en væske, der trænger ind i huden og ikke kan vaskes væk, men sidder der i ugevis. 


Uden for de medvirkende butikker er der sat store, orange advarselsskilte op med ordlyden ’Sikret mod røveri! Advarsel! DNA-spray’.