Kan man styrke sit immunforsvar?
Kosttilskud holder ikke forkølelsen væk
Immunforsvaret er en meget kompliceret størrelse. Det fungerer som værn mod infektioner, angriber bakterier og vira og beskytter os derfor mod sygdom. Vi bliver konstant mødt af reklamer for kosttilskud, der skal ”booste” vores immunforsvar, men spørger man Åse Bengård Andersen, overlæge på Infektionsmedicinsk klinik på Rigshospitalet, er der få ting, man selv kan gøre for at påvirke sit immunforsvar.
”Der er ikke noget kosttilskud, der har dokumenteret effekt i forhold til immunforsvaret. Jeg er af den gamle skole, som blot anbefaler en varieret og sund kost. Jeg anbefaler ikke, at man for eksempel spiser rigtig meget vitamin A eller ingefær, for det holder ikke forkølelsen fra døren,” siger Åse Bengård Andersen.
Vintersygdommene er svære at holde på afstand
Hoste, snot, feber og ondt i halsen er hyppige symptomer på sygdomme i efteråret og vinteren. Åse Bengård Hansen fortæller, at vi typisk bliver ramt af forkølelse, som kan skyldes mange forskellige vira, influenza, lungebetændelse og halsbetændelse.
Immunforsvaret fungerer blandt andet ved at genkende virus og bakterier, og det får kroppen til at danne antistoffer og hukommelsesceller, som kan angribe samme virus effektivt en anden gang. Men der findes utallige forkølelsesvira, og derfor kan det være svært at undgå at blive ramt.
”Influenza er sådan en virus, som rammer selv den stærkeste,” fortæller Åse Bengård Andersen, som anbefaler, at især ældre, gravide og svækkede personer bliver vaccineret mod influenza.
”Man kan lade sig vaccinere mod de infektionstrusler, som vi har en vaccine for. Her tænker jeg især på influenzavaccinen, som er en god måde at styrke sit immunforsvar specifikt mod en meget smitsom sygdom, som man ellers let kan blive syg af - og som man næsten ikke kan undgå at sende videre til sine nærmeste,” siger hun.
Immunforsvaret er afhængigt af god søvn
Ifølge lægen er søvn et vigtigt værn i kampen mod virus og bakterier.
”Der er noget, der tyder på, at vores immunsystem er afhængigt af, at vi får søvn. Hvis man sover dårligt over længere tid, så tyder det på, at vores immunsystem er følsomt over for den manglende søvn,” fortæller Åse Bengård Andersen. Voksne mennesker anbefales at sove 7-8 timer hver nat.
Sådan holder du forkølelsen på afstand
- Beskyt dine slimhinder mod nikotin og tobaksrøg
- Sørg for at få nok søvn
- Hold afstand fra folk, der er forkølet
- Vask hænder
- Spis varieret og dyrk motion
Vask hænder og hold afstand
Åse Bengård Andersen påpeger, at man ud over søvn kan gøre nogle ting for at undgå at blive smittet, som er meget trivielle.
”Håndvask, håndvask og mere håndvask. Når man får virus på hænder fra dørhåndtag eksempelvis, så kommer man måske til at gnide sig selv i øjnene, og så har man podet sig selv med forkølelsesvira. Man kan også sørge for at holde sig på afstand, hvis man er sammen med nogen, som nyser og hoster. Så undgår man at indånde de dråber, der ryger ud,” siger hun.
Immunforsvaret reagerer på stress
Du har måske oplevet at blive ramt af forkølelse efter en presset deadline. Flere videnskabelige undersøgelser viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem stress og snot. Stressede personer har mere end dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza sammenlignet med ikke-stressede personer.
Åse Bengård Andersen anerkender også, at der er en sammenhæng mellem stress og vores immunsystem, men den præcise årsag er svær at sætte en finger på, fordi immunforsvaret er komplekst. Hun forklarer, at vi producerer hormonet cortisol, når vi er stressede, som kan svække vores forsvar mod virus og bakterier. Men årsagen kan også være psykisk.
”Måske har man ignoreret symptomerne, imens man sad og arbejdede. Man har måske bare taget et par panodiler og drukket kaffe, og så opdager man først sygdommen rigtigt, når man giver sig selv lov til at mærke efter,” siger hun.
Drop rygning
Du kan med fordel kvitte smøgerne, hvis du gerne vil undgå at blive ramt af snot og hoste, fortæller Åse Bengård Andersen:
”Vores slimhinder er den første naturlige barriere mod infektioner, og man kan derfor lade være med at ryge, fordi det ødelægger slimhinderne.”
I vores bronkier er der små fimrehår, som gør, at vi kan hoste støvpartikler op. Samtidig producerer de slim, som hæmmer bakterievækst. Men hvis man ryger, så bliver de fine fimrehår og slimproduktionen ødelagt.
Ingen mirakelmidler
Vigtigst af alt er der ifølge lægen ingen mirakelmidler, der med sikkerhed kan styrke immunforsvaret og holde vintersygdommene væk.