Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2024-07/FDB-M%C3%B8bler---forskellige-stol.jpg.jpeg?itok=PDm__kuP)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Danmark-Dejligst.jpg.jpeg?itok=aWDFxZ73)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2017-05/maskulin_oel-is_med_karamelliserede_valnoedder_2.jpg.jpeg?itok=9OCTWKod)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Kronhjort_0.jpg.jpeg?itok=jJ_eY3CT)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/12/1280frisko.png.jpeg?itok=nhM6nUW_)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/en/engangsgrillen1280.png.jpeg?itok=SmECdd56)
I har tidligere skrevet, at linser skal koges, for at lektiner forsvinder. (Lektiner er proteiner, der findes i planter. De er som regel ufarlige for mennesker, men i bønner og linser kan lektiner føre til forgiftning, red.). På visse røde linser står, at linserne skal lægges i vand i 10 minutter, før de steges på panden. Men forsvinder lektinerne ved stegning?
Alice Laursen
Linser indeholder lektiner i små mængder, og de forsvinder ved kort tids kogning efter udblødning. Linser er små og udblødes hurtigt. Steges udblødte linser stadigvæk fugtige på panden, svarer det til kogning i kort tid, og lektinerne bliver nedbrudt. Det må derimod frarådes at stege tørre linser eller tilsætte tørre linser til en wok-ret.
Leif Skibsted er professor emeritus i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10