Kan jeg træne min viljestyrke?


Du vil gerne blive bedre til at komme ned i fitnesscenteret eller sige nej til kagen på kontoret. Men du har en rygrad som en regnorm. Samvirke undersøger, om man kan træne sig til en bedre viljestyrke.
dame med vægtstang i hånden

Motion er ofte et af de steder, hvor folk har de bedste intentioner, men så gør de det alligevel ikke

Du skal krydse Rubicon

Det er i dag, du takker nej til kagen på arbejdet. Idéen er god, fordi for meget sukker er noget skidt, men selvom viljen er der, så er det ikke sikkert, du holder nallerne væk. For det smager jo godt. Det er nu, du har brug for din viljestyrke! Viljestyrken er nemlig evnen til at holde fast ved en beslutning og føre den ud i livet trods modstand.

Viljestyrken viser sig i dét øjeblik, du træffer den endelige beslutning om at omsætte din tanke til handling:

”I motivationsteori snakker man om, at man skal overskride Rubicon. Rubicon er en flod i Norditalien, som Cæsar i det gamle romerrige skulle overskride for at bekæmpe centralmagten i Rom, som han ønskede at erobre. Rubicon er altså et billede på at komme fra den side, hvor man tænker over at handle, til den anden side, hvor man handler på sin beslutning,” fortæller Reinhard Stelter, der er professor og leder af Coaching Psychology Unit på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.



Han fortæller, at man godt kan træne sig til en bedre viljestyrke.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om nye vaner?

Du behøver ikke viljestyrken, når noget er meningsfuldt

Reinhard Stelter påpeger, at ens viljestyrke automatisk bliver stærkere, når man foretager sig noget, der er meningsfuldt. Og når det bliver meningsfuldt nok, så behøver man slet ikke viljestyrken længere.

Jo sjovere noget er, desto nemmere er det at tage sig sammen til det. Nogle mennesker sluger den ene bog efter den anden, fordi de bliver så grebet af historierne og ikke kan lade være. Andre mener, at de ”bør” læse en bog, fordi så er man et dannet menneske, men de får det aldrig gjort, fordi det simpelthen ikke interesserer dem nok.

”Motion er ofte et af de steder, hvor folk har de bedste intentioner, men så gør de det alligevel ikke. Det er jo der, hvor man skal anse sin aktivitet som meningsfuld. Det bliver nemlig ikke så svært at komme ud ad døren, når aktiviteten har en værdi i sig selv, for så kræver det ikke noget af viljen længere,” siger han, og uddyber, at en aktivitet måske bliver mere meningsfuld, hvis man træner sammen med nogen, eller man sætter sig nogle konkrete mål.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Din opvækst har betydning for en god viljestyrke

Nogle mennesker er nogle arbejdsheste, der løber 5 gange om ugen, mens andre ikke kan rejse sig fra sofaen. Spørgsmålet er, om nogle er født med en stærkere viljestyrke end andre. Det mener Reinhard Stelter ikke. Han mener derimod, at vi bliver påvirket at vores forældre, lærere og omgangskreds.



”Der er nogle ting i ens opdragelse, der er medvirkende til, at man udvikler en stærkere viljestyrke. Det styrker børns viljestyrke, hvis de får meget støtte og forståelse fra deres forældre og skolelærere,” siger han.

Han påpeger, at det er vigtigt, at man som barn oplever, at man kan noget, og får skabt en tro på sig selv. Derfor er det også vigtigt, at forældre støtter op om deres barns idéer og hjælper barnet med at realisere sine drømme.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sov dig viljestærk

I løbet af dagen bliver du tilbudt kage flere gange, og de første par gange siger du nej, men sidst på dagen kan du ikke modstå fristelsen, og løbeturen orker du alligevel ikke. Men hvorfor svigter vores viljestyrke i løbet af dagen?

”Når man bliver træt, så bliver ens vilje opblødt, og så er det svært at holde igen. Træthed og disciplin er elementer, der ikke passer sammen. Viljestyrken bliver båret af nogle bestemte overbevisninger, som blandt andet kan blive nedbrudt af træthed,” siger Reinhard Stelter og uddyber, at ens omgangskreds også har betydning for, om man kan takke nej. Hvis alle kollegaerne takker ja til kage, så bliver det nemlig endnu sværere at takke nej.

Rutine og vaner hjælper dig

Det kræver først og fremmest disciplin at starte med at løbe eller i fitness, og det første stykke tid skal du bruge en stor portion viljestyrke til at komme af sted, men med tiden vil det blive en rutine.

”Disciplin har også noget at gøre med, at man fortæller sig selv, at man skal, i stedet for at spørge sig selv, om man har lyst. Man reducerer spørgsmålet om at tage en beslutning ved at gøre ting til en vane, og så kræver det pludselig mindre viljestyrke,” siger Reinhard Stelter.

Sæt de rette rammer for at få en bedre viljestyrke

Reinhard Stelter havde en kvinde i et coachingforløb, som fandt ud af, at hun spiste mest chokolade, når hun var stresset på arbejde. Hun levede simpelthen sundere, hvis hun undgik stress. Hun fik skabt nogle rammer for sig selv på arbejdet, så hun ikke længere blev stresset. Det handler nemlig om at få skabt de rette rammer, som styrker ens viljestyrke, fortæller Reinhard Stelter, der har en række konkrete råd til, hvordan du bliver viljestærk: 

1.     Hvis du har svært ved at lade være med at spise søde sager, så lad være med at have det i nærheden af dig. Hvis du først skal ud at købe det, så bliver det en større barriere.

2.     Holdsport og fællesskab får folk til at blive ved med at dyrke motion. Vælg derfor en sportsgren, hvor fællesskabet er en del af det.

3.     Genkend de situationer, hvor du falder i, så du kan forebygge det. Falder du ofte i om aftenen, når du er stresset på arbejde? Eller dropper du løbeturen, hvis du ikke har sovet nok om natten?

4.     Hvis vi snakker motion, så find noget, du synes er sjovt, og som passer godt ind i din livsstil. Det lyder måske banalt, men det er nemmere at blive ved med at dyrke en sportsgren, hvis du synes, det er sjovt imens.

5.     Få nok søvn, så du har overskud til at være viljestærk. 

6.     Belønningen skal ligge i selve aktiviteten – så kræver det ikke viljestyrke. Det kan være det sociale eller fodbolden i sig selv, der er belønningen.

7.     Lav en aftale med en ven, for så er du mere forpligtet til at møde op.

8.     Lav eventuelt en træningsdagbog, hvor du skriver dine tider og fremskridt ned – det kan fungere som motivation.

9.     Skab de rette betingelser i hjemmet. Er det altid dig, der laver mad, og derfor når du ikke løbeturen? Så sørg for, at din partner eller børn laver mad nogle af dagene, så du kan komme af sted.

10.  Hold øje med, om der er nye aktiviteter, der kunne være attraktive for dig. For eksempel tilbyder mange klubber fodboldfitness, som mange kvinder uden tidligere erfaring har stor glæde af.

 

Kilde: Reinhard Stelter, professor og leder af Coaching Psychology Unit på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, Videnskab.dk, Ordnet.dk, Politiken.dk

Læs mere om