Kan jeg skifte fast margarine ud med flydende?
Jeg vil bage en kage, og der står, at jeg skal bruge 280 gram fast margarine. Hvis jeg i stedet bruger flydende margarine, bliver dejen tynd. Kan man ikke erstatte fast margarine med flydende og stadig få et godt resultat?
Hardy Evers, Vejle
Svar fra Mia Kristensen
Sammensætningen af de forskellige margarineprodukter varierer en del.
Det kan bedst sammenlignes med at bruge ren planteolie i en opskrift. Det påvirker konsistensen i kagen lidt og virker ikke særlig godt i mørdej, butterdej, wienerbrød og småkager.
I skærekager bliver resultatet fint, omend lidt mere kompakt i konsistensen. Her skal du bruge ca. 80 g olie til at udskifte 100 g fast fedtstof.
Juster evt. konsistensen af dejen med lidt vand/mel. Husk, at margarineprodukter ofte er tilsat aromaer og planteolier af forskellig art, som kan påvirke smagen.
Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Københavns Professionshøjskole. Er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.