Kan jeg stege i plantemargarinen?
Samvirke bragte tidligere på året en interessant artikel om plantemargarine, bl.a. er mærkerne Bellis og Solsikke nævnt som ikke så sunde efter nyere ernæringsteorier.
Jeg har i mange år brugt plantemargarinen Nutana fra Urtekram, fordi man kan stege i den. Jeg bruger dog mere rapsolie og kun en relativt lille klat Nutana, når jeg steger.
Jeg kan på Nutanas varedeklaration se, at den indeholder 80 g fedt, hvoraf 27 g er mættede fedtsyrer, 34 g er enkeltmættede fedtsyrer, og 13 g er flerumættede fedtsyrer, men jeg kan ikke se, hvad den indeholder af linolsyre, omega-6 eller -3, så derfor spørger jeg jer, om I fraråder, at jeg bruger margarinen på denne måde, og om I ved, hvad den indeholder af sidstnævnte dele?
Gitte Panduro, Hellerup
Svar fra Leif Skibsted
Blandinger af plantemargarine og rapsolie, eller af smør og rapsolie, er velegnede til stegning, da vandindholdet i plantemargarine eller smør hjælper med at styre stegetemperaturen.
Rapsolie har i dag et højt indhold af oliesyre og ligner dermed olivenolie. Forholdet mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer i moderne rapsolie er tæt på 2 til 1 på grund af et indhold af alfa-linolensyre på omkring 10 procent.
Det høje indhold af den monoumættede oliesyre og det fornuftige omega-6/omega-3 forhold gør rapsolie til en af de sundeste spiseolier.
Plantemargarine, som det nævnte produkt, er fremstillet af rapsolie med tilsætning af palmeolie med et højere smeltepunkt, så fedthærdning undgås, og margarinen bliver helt fri for transfedt.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.