Kan det betale sig at udskifte min gamle opvaskemaskine?

Hvis din opvaskemaskine er en ældre model, overvejer du måske at udskifte den til en mere økonomisk og miljøvenlig maskine. Men hvor gammel skal din opvaskemaskine egentlig være, før det kan svare sig at udskifte den? Få svaret her
opvaskemaskine

Selv om du køber en ny opvaskemaskine i energiklasse A, vil det altid bedst kunne betale sig at beholde din gamle opvaskemaskine, både når det gælder din økonomi, og når det gælder din opvaskemaskines CO2-udledning og dermed klimabelastning.

Din gamle opvaskemaskine er billigst i drift

Hvis din opvaskemaskine er omkring 10 år gammel, og du overvejer, hvorvidt du kan spare penge ved at udskifte den til en nyere model, så er svaret: Nej, med elpriser på 2,85 kr. pr kWh (den gennemsnitlige pris i november 2022), kan det IKKE svare sig at købe en ny opvaskemaskine.

Det viser Videncentret Bolius’ seneste beregninger, der tager udgangspunkt i en 10 år gammel opvaskemaskine versus køb af en ny opvaskemaskine med henholdsvis energimærke A, B, C, D, E og F.

Selv efter 15 år, det vil sige, når din gamle opvaskemaskine er 25 år gammel, vil den gamle opvaskemaskine stadig være billigere i drift, sammenlignet med den samlede indkøbs- og elpris for en ny opvaskemaskine, også selv om denne har energimærke A.

 

LÆS OGSÅ: Hvad koster det at bruge en opvaskemaskine?

 

Sådan har vi lavet den økonomiske beregning

Vi har taget udgangspunkt i, at du har en ældre opvaskemaskine, som er ca. 10 år gammel og produceret af en kendt producent fra den tid.

Herefter har vi taget udgangspunkt i, hvor meget strøm denne gamle model bruger pr. år og omregnet strømforbruget til kroner ud fra en aktuel pris på 2,85 kr. pr kWh. Vi har ikke medregnet udgiften til vand.

Det har vi sammenlignet med seks nye opvaskemaskiner med hhv. energimærke A, B, C, D, E og F.

Ved at købe en ny opvaskemaskine med energimærke A og B, sparer du på strømforbruget i forhold til den gamle opvaskemaskine, og din pris til drift bliver dermed billigere. Men da du allerede har investeret i den gamle opvaskemaskine, er investeringsprisen for den ikke medregnet i den samlede pris efter 10 og 15 år for den. En ny opvaskemaskine vil derimod betyde en ny investering, så den investering er regnet med i den samlede pris efter 10 og 15 år for alle de nye opvaskemaskiner.

Den samlede omkostning for alle opvaskemaskinerne i eksemplet er beregnet ud fra en sammenlægning af nyprisen for opvaskemaskinen og den årlige udgift til el med udgangspunkt i en elpris på 2,85 kr. pr kWh.

tabel

* Præcist hvor meget strøm en gammel opvaskemaskine bruger, afhænger både af størrelse, energimærke og alder.

Prisen på opvaskemaskinen gør den største forskel – ikke elforbruget

Når du skal vælge, om du skal beholde din gamle opvaskemaskine eller investere i en ny, så er det ikke elprisen, der gør en stor forskel for den samlede økonomi, hverken for den nye eller gamle maskine. Der er nemlig ikke stor forskel på, hvad en nyere opvaskemaskine og en gammel bruger i el.

Fx bruger den eksisterende opvaskemaskine i eksemplet her 1.480 kWh om året, hvor en ny opvaskemaskine med energimærke C bruger 1.351 kWh om året. Selv ved en stigning i elprisen til fx 5 kr. pr kWh kan en udskiftning samlet set ikke betale sig.

 

LÆS OGSÅ: Afkalkning af opvaskemaskinen – sådan gør du

 

Du sparer mest CO2 ved at beholde din gamle opvaskemaskine

Overvejer du, om du kan spare klimaet for CO2 ved at udskifte din gamle opvaskemaskine med end nyere model, så er svaret også nej.

Selv hvis du beholder din gamle opvaskemaskine i 10 år, dvs. til den er 20 år gammel, vil du stadig spare klimaet for CO2 i forhold til, hvis du køber en ny. Dog når du en lille CO2-besparelse, hvis du køber en opvaskemaskine med energimærke A og beholder den i mindst 15 år.

Årsagen til, at det bedst kan svare sig at beholde din gamle opvaskemaskine, er, at det er meget CO2-omkostningstungt at producere en ny opvaskemaskine sammenlignet med at beholde den gamle, som jo allerede er produceret.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan har vi lavet CO2-beregningen

Vi har taget udgangspunkt i, at du har en ældre opvaskemaskine, som er 10 år gammel.

Opvaskemaskinen er allerede produceret, så derfor har vi noteret 0 kg under ’CO2-udledning til produktion af ny’ under eksemplet med en eksisterende opvaskemaskine.

Herefter har vi taget udgangspunkt i, hvor meget CO2 denne gamle model udleder pr. år og omregnet strømforbruget til CO2 ud fra en aktuel udledning på 0,142 kg CO2 pr. kWh. Dette har vi sammenlignet med seks nye køle/fryseskabe med hhv. energimærke A, B, C, D, E og F, og jo bedre energimærket er, jo mindre CO2 udleder opvaskemaskinen pr. år.

Til sidst har vi udregnet, hvor meget CO2 de 7 modeller, inklusive den eksisterende opvaskemaskine, udleder efter hhv. 5, 7, 10 og 15 år.

Sådan har Bolius beregnet

Bolius har beregnet, hvorvidt det kan svare sig at beholde sin 10 år gamle opvaskemaskine i forhold til to parametre:

  • Økonomi: Hvornår bruger den gamle opvaskemaskine så meget strøm, at det kan betale sig at skifte til en nyere model?
  • CO2: Hvornår udleder den gamle opvaskemaskine så meget CO2, at dens klimabelastning er større end den samlede klimabelastning ved at producere en ny opvaskemaskine?

Læs mere om