Redaktionen anbefaler






Er der faldet isslag på dit fortov, er det dit ansvar som grundejer at fjerne det. Foto: Tommy Verting, Videncentret Bolius
Du kender sikkert til fænomenet isslag, hvor indkørsel, fortov og vej bliver forvandlet til en ren skøjtebane, og alt lige fra vinduer og træer pakkes ind i et tyndt lag is.
Isslag opstår, når underafkølet regn – dvs. regn, der er afkølet til under frysepunktet uden at størkne – rammer fortov og vejbaner, hvorefter det fryser.
Før isslag
Under isslag
Efter isslag
LÆS OGSÅ: Grus, salt og alternative tømidler mod sne og is
Husk, at det er dig som grundejer, der er ansvarlig for glatførebekæmpelse - både på dine egne gangarealer og på fortovet foran din ejendom.
Isslag bliver ofte fejlagtigt nævnt som islag, altså et lag af is, hvilket ikke er korrekt, da der i virkeligheden er tale om, at de underafkølede regndråber rammer jorden med slag af is.
Islag opleves tit i vintermånederne hvor vand på jordoverflader, fortove og vejbaner fryser til is.
Isslag derimod sker sjældent, da det kræver nogle helt specifikke sammensætninger i atmosfæren. Der skal være koldt ved jordoverfladen, og der skal være varmere luft henover dette kolde bundlag.
Når denne lagdeling af luft sker, bliver regndråberne underafkølet på deres rejse ned igennem det kolde bundlag mod jordoverfladen. De underafkølede regndråber har en temperatur på under nul grader celsius, men er dog ikke frosset til is. Når dråberne rammer jorden, fryser de øjeblikkeligt til is og danner et lag af is på overfladen.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10