Hvorfor plettede rødvinen ikke?
Jeg har lige været på ferie i Bulgarien. På en sejltur på Sortehavet fik vi rødvin, skibet vippede, og der væltede et glas rødvin ned ad mit tøj. Det mest utrolige var, at der ikke blev en plet. Er vinen så ikke lavet af druer, men af anden frugt?
Vinen var tappet på 2 liters plastflasker. Jeg gætter på, at vinen ligner den vin, som i halvfjerdserne blev kaldt 3-ugers vin.
Helle Eriksen
Svar fra Leif Skibsted
En rødvin, der ikke pletter tøj, tyder på en frisk rødvin med højt indhold af sulfit, der ofte tilsættes for at stoppe gæringen.
Farven af rødvin skyldes vindruernes anthocyaniner. Anthocyaniner er gode antioxidanter. Under vins lagring og modning omdannes anthocyaninerne, den bliver mørkere rød og mere plettende.
Stærkt sollys vil hjælpe til at blege anthocyaninerne i den spildte vin, så pletten måske helt forsvinder.
Et husråd til middage med flere retter er, at spilder man rødvin på tøj eller dug under hovedretten, kan man blege den røde plet med lidt hvidvin fra forretten, da især de lettere hvidvine har højt indhold af sulfit.
Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevare-videnskab på Københavns Universitet.