vin

Er rosiner lige så sunde som rødvin?

Rødvin roses for at være sund, men findes de samme sunde indholdsstoffer ikke i de røde rosiner?

De fleste rosiner fremstilles af grønne og gule druer, der bliver mørke ved tørring i solen, de indeholder ikke de samme antioxidanter, som røde druer, der bruges til rødvin, men er stadig sunde og indeholder andre antioxidanter, selv om de ikke har helt den samme virkning som rødvin.

?

Rødvin siges at være sund, fordi den er lavet på røde druer, og det røde stof har en eller anden gavnlig virkning. Men er den samme gavnlige virkning så ikke også i mørke rosiner?
 

Else Waale, Helsingør

Svar fra Leif Skibsted

Mørke rosiner har ikke helt den samme virkning som rødvin, men rosiner er stadigvæk sundt slik. Rødvinens røde farve skyldes druernes antocyanidiner.  Disse vandopløselige indholdsstoffer er gode antioxidanter og synes at medvirke til at sænke blodtrykket.

De fleste rosiner fremstilles af grønne og gule druer ved tørring i solen, for eksempel er Thompson  kernefri en sort, der bruges til hovedparten af  californiske  rosiner. De indeholder ikke røde antocyanidiner, men andre plantephenoler, der også er antioxidanter.  

Rosiner fremstillet af grønne og gule druer bliver mørke ved tørring. Vindruerne indeholder stadig mange antioxidanter efter tørring til rosiner.  Nogle druer svovles, før de bliver tørret. Det sker for at beskytte rosinerne mod mug. Svovling nedbryder delvis plantephenolerne og mindsker den antioxidative effekt. Svovling anvendes ikke til økologisk frugt.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om