Hvorfor lugter min vask?

Håndvasken på badeværelset og vasken i køkkenet kan nemt komme til at lugte dårligt. Tjek, hvad du gør, hvis vasken lugter, og hvordan du undgår det
Vand løber i ren håndvask

Overløbskanten på din håndvask i køkken eller badeværelse kan være en af grundene til, at håndvasken lugter. Lugten kan komme fra belægninger fra beskidt opvaskevand, der løber ud gennem overløbshullet.

Har du været ude for, at din vask kan lugte rigtig grimt? Der er der grundlæggende 3 hyppige årsager til.

Vandlåsen er fyldt

Køkken- eller håndvasken kan lugte, fordi vandlåsen bliver fyldt med madrester, hår, hud osv., som er for tunge til at løbe videre ud i afløbet.

Hvis vandlåsen ikke løbende bliver tømt, kan disse madrester ligge og rådne, og der kan gå bakterier i dem – og det lugter rigtigt dårligt.

LÆS OGSÅ: Håndvasken er stoppet – hvad gør du?

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Udtørret vandlås

De fleste hånd- og køkkenvaske har en såkaldt pungvandlås under vasken, der med en slags vandprop mellem kloak og vask skal forhindre dårlig lugt i at stige op fra kloakken.

Hvis vasken ikke er blevet brugt i et stykke tid – fx i en længere ferie – eller det er meget varmt, kan vandet i vandlåsen fordampe. Og dermed er der fri passage for kloakkens lugt til at stige op i håndvasken og ud i boligen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Belægninger i overløbshul i håndvasken

Endelig kan din køkken- eller håndvask lugte, hvis der dannes belægninger i det såkaldte overløbshul. Hullet midt på vaskens kant er designet til at tage vaskens overskydende vand, så det ikke løber ud over kanten.

Hvis du ofte fylder vasken med meget vand – fx når du vasker op – kan der løbe fx beskidt opvaskevand ud gennem overløbshullet og danne belægninger, der kan lugte af bakterier.

LÆS OGSÅ: Sådan vedligeholder du dine afløb

Hvordan undgår jeg, at vasken kommer til at lugte?

Tøm og rens vandlåsen løbende med vand og sæbe. Du kan også supplere med at rense resten af afløbsrøret med en flaskebørste. Hvor ofte, du bør gøre det, kommer an på antallet af personer i husstanden, og hvor ofte I bruger hånd- eller køkkenvasken.

 

Hæld løbende en smule vand i alle vaske, så vandlåsen ikke tørrer ud. Det gælder især i varme perioder og inden en lang ferie, hvor I ikke er hjemme til at bruge håndvaskene.

Rens løbende overløbshullet med en lille børste. Du kan også fylde vasken med meget varmt vand og sæbe, så det er det vand, der løber ned og renser overløbshullet i vasken.