Hvorfor knirker knæet - og er det farligt?

Det lyder faretruende, hvis knæet knager og knitrer, når man bøjer det. Ja, ligefrem så uhyggeligt, at man måske undgår visse bevægelser. Men hvor højtideligt skal man tage lydene?

Det behøver ikke være farligt, hvis dit knæ giver sig, og lidt ømhed er ikke nødvendigvis slidgigt.

Knasen fra knæet er sikkert ikke farligt

Hvis dit knæ knitrer eller knager, når du går ned i knæ, er der heldigvis stor chance for, at det ikke er alvorligt.

"Lyde fra knæet er meget udbredt, og hvis der ikke er smerter forbundet med det, skal man grundlæggende ikke bekymre sig, og det skal i hvert fald ikke afholde én fra at være fysisk aktiv," siger Christian Neergaard, der er fysioterapeut med en master i idræt og velfærd og lektor på Professionshøjskolen Metropol.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lyde fra knæet kan skyldes overbelastning

Der kan være mange årsager til knirken i knæet, og selvom det kan gøre en lille smule ondt, er det ikke farligt.

"Mange oplever denne knirken, og i langt de fleste tilfælde er der tale om en overbelastningstilstand og ikke en decideret nedslidning af knæet," siger Christian Neergaard.

Ifølge ham er det ofte også først, når man får ondt i knæet, at man bemærker en knirken, men som regel har den allerede været der et stykke tid.

Typisk vil smerterne i knæet opleves lidt diffuse og sidde lige bag knæskallen. Smerterne kan for eksempel skyldes, at man er begyndt at belaste knæet på en ny måde, eller være et resultat af for megen træning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lidt smerter i knæet er ikke nødvendigvis slidgigt

En undersøgelse af knæet giver tit ikke et præcist svar på, hvad der er galt, og mange frygter, at de har fået slidgigt og er bange for, at de ikke længere kan dyrke motion. 

"Men hvis man aldersmæssigt ikke er i risikozonen for at få slidgigt – det vil sige typisk lidt op i årene – er det meget lidt sandsynligt, og det er absolut et fåtal, der må opgive at dyrke motion. Det er dog en god idé at give knæet ro for en tid og undgå bevægelser, der gør ondt," fortæller Christian Neergaard.

Slidt brusk kan give mislyde

Nogle få mennesker har en blød eller mere sårbar brusk bag knæskallen, som let bliver flosset. Det skaber en ujævnhed af bruskfladerne, der kan give en knirkende fornemmelse.

"Her siger man populært, at man har ’mus i knæet’. Den tilstand er desværre vanskelig at behandle, fordi brusken har en dårlig evne til at hele. I stedet bør man undgå for pludselig,hård og langvarig belastning af knæet, men samtidig holde det i gang, så man ikke mister sin muskelstyrke og stabilitet," siger fysioterapeuten.

Det kan være en god idé at få professionelle råd fra en fysioterapeut til den rigtige træning. Hvis det ikke hjælper, kan man overveje en kikkertoperation, hvor man renser og fjerner det løse brusk.

Morgenstivhed kan være et tegn på begyndende slidgigt

Anderledes ser det ud, hvis knæet knaser og samtidig gør ondt, når man står op om morgenen. Generne kan så forsvinde, når man kommer i gang, men knæet gør så ondt igen, når man har været i aktivitet i et stykke tid.

"Sådan en stiv- og ømhed kan være tegn på begyndende slidgigt. Men her skal man huske, at slidgigt ikke er et enten eller. Det udvikles gradvist, og selvom man har begyndende tegn på slidgigt, skal det ikke afholde en fra at være fysisk aktiv," siger Christian Neergaard.

Det er faktisk vigtigt at holde musklerne omkring knæet i god form, fordi de er med til at stabilisere knæet. Man skal bare huske at undgå voldsomme belastninger og at provokere en irritation af knæet.

Læs mere om